FAM INFANTIL
Societat 26/11/2011

200 milions de criatures pateixen desnutrició crònica

Tot i que al món hi ha prou aliments i recursos per alimentar la població, 200 milions de nens pateixen desnutrició crònica i 1.000 milions de persones passen gana cada dia.

Thaïs Gutiérrez
2 min
200 milions de criatures  pateixen desnutrició crònica

La desnutrició crònica és una carència de nutrients bàsics prolongada que comporta problemes físics i psicològics per a tota la vida i multiplica el risc de contreure malalties. Segons dades que va presentar ahir l'Unicef, hi ha 200 milions de nens que en pateixen arreu del món. El 90% viuen en països africans o asiàtics, "però hi ha situacions molt complicades en altres àrees, com a Llatinoamèrica, en països com Guatemala, on el 54% dels nens pateixen aquest dèficit alimentari", alerta Guiomar Todó, coordinadora de l'Unicef a Catalunya. L'agència de les Nacions Unides per als drets dels infants reconeix que la situació es cada cop més complicada a la Banya d'Àfrica (una àrea que engloba Etiòpia, Kènia, Somàlia i Djibouti), on es viu una situació d'emergència nutricional des del juliol que afecta més de 13 milions de persones, la meitat dels quals són nens. Aquesta situació es considera el pitjor desastre de seguretat alimentària del continent en els últims 20 anys.

En aquest context, l'Unicef ha decidit dedicar la seva campanya anual -sota el nom Dóna 1 Dia- a la lluita contra la desnutrició infantil crònica. "Creiem que aquest és un dels problemes més greus que pateixen els nens al món i amb aquesta campanya intentem centrar l'atenció dels ciutadans en aquest tema", explica Todó. Per poder millorar les xifres de nens amb aquest problema arreu del món, les Nacions Unides posen l'accent en els primers 1.000 dies de vida dels nadons -els nou mesos d'embaràs i els dos primers anys de vida- "perquè són claus per preveure aquesta carència", segons la coordinadora d'Unicef. "Cal proporcionar a les dones un bon embaràs, un part segur, fomentar l'alletament matern des del primer dia, donar vacunes i sal ioadada i promoure el rentat de mans. Amb totes aquestes accions sumades podrem combatre la desnutrició crònica, que provoca greus retards físics i mentals", assegura Todó.

Menjar mal repartit

La fam i la falta d'aliments estan íntimament relacionades amb la pobresa, que no ha parat de créixer des de l'inici de la crisi econòmica.

Es calcula que des del juny del 2010 fins a l'abril del 2011, 44 milions de persones han caigut en la pobresa per culpa de la crisi i de l'augment del preu dels aliments, que ha estat d'un 36% en aquest període, segons el Banc Mundial.

El més dur d'aquesta situació, segons alerten les ONG, és que al món hi ha prou menjar i se'n llença molt. Segons dades d'Oxfam, en els països desenvolupats es desaprofita entre un 30% i un 50% de tot el menjar que es produeix i es llença una quarta part dels aliments que compren les famílies. A Catalunya es calcula que cada persona llença 35 quilos de menjar en bon estat a l'any, segons l'Agència de Residus de Catalunya, i el 26% del menjar que es llença prové de les cases.

stats