Societat 16/11/2011

Els millors boscos de Catalunya

Un grup de científics identifiquen 292 boscos singulars. Predomina el pi roig, i el 60% dels boscos es troba entre les comarques gironines, l'Alt Pirineu i la Vall d'Aran

Mònica L. Ferrado
1 min
Els més vells El faig de la fageda del Retaule té més de 200 anys, 25 metres d'alçària i 4 de perímetre. A prop hi ha un pi de 33 metres d'alçària i 4,8 de perímetre.

BarcelonaEl Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) ha presentat un inventari de boscos singulars de Catalunya que compta amb 292 boscos singulars, un 0,3% del total de la superfície arbrada de Catalunya. Segons explica Lluís Comas, investigador del CREAF, "dues terceres parts dels boscos singulars han estat explorats a iniciativa de la gent, tot i que un 20% no s'havien detectat encara", i el Centre l'ha pogut trobar.

En total hi ha boscos de més de 27 espècies diferents, i hi predomina el pi roig -un 20% del total-, seguit de l'alzina i el faig. Altres boscos singulars ho són perquè el formen espècies poc habituals. I pel que fa al territori, el 60% dels boscos es troba entre les comarques gironines, l'Alt Pirineu i la Vall d'Aran. A les Terres de l'Ebre és on es troben menys boscos singulars, sobretot per ser, històricament, una zona molt castigada pels incendis.

La meitat són de propietat pública i la resta pertanyen a propietaris privats. Un 40% són en espais protegits. Els investigadors han manifestat la necessitat que les dades es tradueixin en polítiques de gestió forestal.

Podeu llegir l'article complet a l'ARA Premium.

stats