Societat 01/02/2012

El ministre d'Agricultura anuncia un nou pla hidrològic “solidari”

Miguel Arias Cañete avança que potenciarà la reutilització i depuració d'aigües i lamenta la "gran inversió" del govern anterior en dessaladores, que han demostrat un rendiment "inferior" a l'esperat. Alerta que Espanya és "més lluny" de complir el protocol de Kyoto

Ara / Agències
2 min
Miguel Arias Cañete

MadridCañete hi torna. El ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, ha anunciat aquest dimecres que el Pacte Nacional de l'Aigua es plasmarà en un nou Pla Hidrològic Nacional que garanteixi el subministrament d'aigua "en qualitat i quantitat" i de manera "solidària".

En la compareixença a la comissió parlamentària d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, el ministre ha avançat que revisarà tots els plans de demarcació hidrogràfica i potenciarà la "reutilització i depuració", en coordinació amb les confederacions hidrogràfiques i amb les Societats d'Aigua.

Arias Cañete ha criticat "l'herència rebuda" del govern socialista en matèria d'aigua i, en concret, "les grans inversions realitzades en dessaladores", la producció de les quals està per sota del que s'esperava.

A més, ha denunciat l'incompliment de les directives europees en matèria d'aigua, i ha subratllat que Espanya és el país "més endarrerit a Europa" en l'aplicació de la directiva marc d'aigua.

Cañete recupera l'esperit del pla modificat per Zapatero

El 2005, durant els primers mesos de mandat, el govern de José Luis Rodríguez Zapatero va modificar l'anomenat Pla Hidrològic Nacional aprovat el 2001 en l'era Aznar i va derogar el polèmic transvasament de l'Ebre, que havia posat en peu de guerra les Terres de l'Ebre. El transvasament pretenia portar aigua des de la conca de l'Ebre al País Valencià, Múrcia, Andalusia i l'àrea de Barcelona.

Més reformes

El ministre ha insistit que farà una "profunda" reforma de la llei de costes, per "compatibilitzar" la protecció del litoral amb el desenvolupament d'activitats econòmiques "no perjudicials" que revaloritzin aquelles zones "ja degradades" i sense valor ambiental.

A més, el ministre ha assegurat que elaborarà un "pla director de la Xarxa d'Àrees Marines Protegides d'Espanya" per impulsar la protecció de la biodiversitat marina, així com un sistema nacional de resposta davant "la contaminació marina accidental".

Cañete no s'ha estalviat les crítiques per la gestió del govern anterior, i ha assegurat que Espanya es troba "més lluny" de complir el protocol de Kyoto, ja que no s'han reduït "prou" les emissions en els sectors dels quals respon directament l'Estat.

A més, ha lamentat els "incompliments mediambientals" d'Espanya davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea i l'elevat nombre de projectes d'avaluació d'impacte ambiental que s'han tramitat i no s'han resolt.

Sobre aquests projectes, el ministre s'ha compromès a fer-ne "una revisió exhaustiva" per agilitzar la resolució dels expedients.

stats