Societat 03/09/2015

"Em va mirar i em va dir: Lluís, tinc ull?". Es presenta el documental sobre Ester Quintana

'A tu què et sembla?' repassa el cas Quintana i les contradiccions del Govern, que encara no ha admès que els Mossos en fossin responsables

Enric Borràs
3 min

BarcelonaUnes poques frases sobreimpreses són l’únic que prepara l’espectador abans que Ester Quintana, la manifestant que va perdre un ull enmig d’una càrrega policial a la manifestació de la vaga general del 14 de novembre del 2012, expliqui què li va passar aquell vespre. "Vaig sentir el cop i la detonació, i en aquell moment vaig saber que l’ull estava malament", explica Quintana, i un amic que era amb ella afegeix: "Em va mirar i em va dir: 'Lluís, tinc ull?' Vaig veure que la ferida era molt greu i que l’ull no es veia".

Quintana, que ha assistit a la presentació del documental, ha dit que fins ara ha aconseguit "no estar tan malament com al principi i que la gent pugui saber què va passar" però ha afegit que encara estan "a mig camí" perquè tot just s'ha tancat la instrucció del seu cas i està pendent de judici. També ha criticat que el Govern vulgui comprar ara 130 pistoles elèctriques Taser per als Mossos: "He llegit que aquestes armes al Canadà i als EUA ja han mort 700 persones. Si ja s’ha demostrat que poden causar la mort, per què les comprem aquí?", ha demanat.

El documental 'A tu què et sembla?', dirigit per Pau Poch i que va començar com un treball de final de curs d’un grup d’estudiants de l’EMAV, s’ha presentat aquest vespre als Cinemes Girona de Barcelona amb la presència d’Ester Quintana i en una sala plena on també hi havia la seva família, molts dels entrevistats i els diputats de la CUP David Fernàndez i Quim Arrufat i el regidor de Barcelona Josep Garganté.

'A tu què et sembla?' repassa, una per una, les declaracions del llavors conseller d’Interior, Felip Puig –que d’entrada negava fins i tot que a la zona on Quintana va perdre l’ull s’hagués fet càrrega policial–. Les intercala amb els vídeos que es van anar fent públics i que van desmentir les afirmacions del conseller perquè s’hi veia els agents disparant bales de goma i projectils Foam a la zona on era Quintana.

El vídeo inclou declaracions d’un infermer que la va atendre aquella nit, la seva advocada, Laia Serra, periodistes que van seguir el cas i diversos testimonis i inclou imatges de la compareixença de l’oftalmòloga Estrella Fernández, que va dir que les lesions de Quintana eren "de guerra". No inclou declaracions de cap responsable de la conselleria d'Interior del moment dels fets o actual, tot i que els autors del documental s'hi han posat en contacte per demanar-los que hi parlessin, asseguren.

A hores d’ara el Govern encara no ha admès que els Mossos d’Esquadra disparessin el projectil que va rebentar l’ull d’Ester Quintana. Tot i això, la Generalitat ha prohibit a la policia fer servir bales de goma, i el cas va causar la dimissió del llavors director general dels Mossos, Manel Prat. Per ara només l’advocada d’un dels agents, en el procés judicial que ha d’aclarir què va passar, ha reconegut que la ferida la va causar "un objecte que va sortir d’una arma policial". "Em sembla lamentable que això no hagi sortit fins ara", ha dit Quintana després de la projecció, "perquè nosaltres hem dit que era una bala de goma de la policia des del minut zero, ni tan sols van fer una investigació i no em van preguntar res", ha afegit.

El documental va més enllà i explica com, des del 1970, 30 persones a diferents llocs de l’Estat han perdut un ull a causa de bales de goma, un terç de les quals a Catalunya. Repassa altres casos i també mostra com el cas de Quintana va aconseguir tant de ressò als mitjans i a les xarxes socials i va aconseguir el suport de famosos com la periodista Samanta Villar i la cineasta Isabel Coixet, que també surten al documental.

stats