EL CORELLA BALLET ANIRÀ A FIGUERES
Societat 20/01/2011

El món de la dansa recela de Corella

Ballarins, coreògrafs i directors del sector de la dansa no veuen amb bons ulls el desembarcament del Corella Ballet a Figueres: temen que s'endugui tots els ajuts. La Generalitat no hi posa pegues.

Laura Serra
2 min
Una de les peces que dirigeix Ángel Corella, DGV: Danse à grand vitesse , i que arriba al Teatre Tívoli de Barcelona aquest divendres.

BarcelonaLes reaccions dels professionals de la dansa davant la intenció d'Ángel Corella de traslladar la seva companyia de ballet a Figueres, com informava ahir l'ARA, han estat poc eufòriques i molt escèptiques. L'amenaça que el peix gros es mengi les ajudes públiques del petit ha posat els ballarins en guàrdia. El coreògraf David Campos, director de la companyia de ballet amb residència a Santa Coloma de Gramenet, ha estat el primer "sorprès" per la notícia. "M'estranya que ara hi hagi un tomb econòmic per fer una gran companyia, no seria just", es queixa recordant les dificultats econòmiques per les quals passa la seva companyia, fundada el 1999, per culpa de les retallades públiques. Campos creu que els perjudicaria: "Sé com funciona l'administració, diran: o l'un o l'altre", lamenta. L'últim Premi Nacional de Dansa, Toni Mira, té les mateixes objeccions: "El que ha crescut al nostre país és la dansa contemporània i hi ha moltes companyies que passen dificultats. És fantàstic que es pugui fer una companyia de ballet, però em temo que serà en detriment d'una generació jove amb molt talent i de gent que fa trenta anys que treballa. Encara no hi ha cap companyia catalana que tingui una residència com déu mana".

Els gestors dubten que es pugui aconseguir prou finançament per instal·lar el Corella Ballet i la futura escola-residència a Figueres. El director del Mercat de les Flors, Francesc Casadesús, es pregunta si "han estudiat profundament què representa, sobretot en matèria de costos, perquè un projecte d'aquest tipus s'ha de fer bé i si no, no començar-lo". Salvador Sunyer, director del Centre d'Arts Escèniques de Girona-Salt també ho considera "inviable econòmicament". En canvi, des d'una sala com el Gran Teatre del Liceu, mancada d'una companyia de ballet, són més receptius: "Em sembla una gran idea. Corella ha parlat ja amb el director artístic per a futurs projectes", diu el director general, Joan Francesc Marco.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que ja ocupava aquest càrrec quan Ángel Corella va decidir marxar de Barcelona a Segòvia per una oferta més sucosa de la Junta de Castella i Lleó, ha defensat que "si l'Ajuntament de Figueres considera que és un projecte adient, la conselleria li donarà tot el suport, sempre que el lideratge sigui municipal". Tot i així, Mascarell ha matisat que el projecte és a les beceroles, que no es concretarà el 2011 i que les converses no s'han de centrar en el finançament sinó en l'encaix de la companyia en un mapa cultural coherent. Casadesús, però, recorda que les desavinences amb Corella van ser pels elevats recursos que demanava: "I ara mateix, quan ens estan retallant a tots, si això xucla recursos a les companyies independents s'ha de tenir en compte".

stats