SANITAT
Societat 02/09/2012

Un virus mortal podria afectar 10.000 persones als EUA

Ara
2 min
L'hantavirus és mortal però un tractament a temps el pot frenar.

BARCELONAUnes 10.000 persones que recentment s'han allotjat al Parc Nacional de Yosemite, a l'estat de Califòrnia (Estats Units), corren el risc d'haver contret un virus mortal, l'hantavirus, segons van informar els Centres de Control i Prevenció de Malalties dels EUA.

En les últimes hores s'han detectat almenys dos casos més de la malaltia, que fins ara ja ha provocat la mort a dues persones. El nombre d'infectats confirmats ja s'eleva a sis però podria créixer. Ara s'estan investigant altres possibles casos.

Els turistes que es van allotjar a les cabanes del campament Curry Village, el més popular del parc, entre el 10 de juny i el 24 d'agost, podrien "estar en risc de desenvolupar l'hantavirus en les pròximes sis setmanes", segons les autoritats. Es recomana als possibles afectats que es facin un examen mèdic si experimenten algun símptoma associat a la síndrome pulmonar per hantavirus (HPS), una infecció poc freqüent però que pot arribar a ser mortal i que la transmeten rates i ratolins. Els humans no la poden contagiar. Els símptomes, que apareixen entre una i sis setmanes després del contagi, són fatiga, febre, dolors musculars -especialment a l'esquena, malucs i cuixes-, dolor abdominal, mal de cap, mareig, nàusees, diarrea, vòmits i dificultats per respirar.

Destinació popular

Els rosegadors disseminen el virus. L'expulsen a través de l'orina, els excrements i la saliva. Segons el portal Medline Plus, petites gotes del virus poden flotar a l'aire i els humans poden contreure la malaltia si respiren l'aire infectat o entren en contacte amb els rosegadors o els seus excrements.

El parc de Yosemite ja ha col·locat diverses trampes per als rosegadors i ha augmentat els controls per capturar-los a prop de les cabines i altres edificis del parc. "Les estructures s'estan netejant seguint les indicacions oficials", van explicar des de la direcció del parc.

Es creu que la majoria de les víctimes van contreure el virus mentre s'allotjaven en una de les 91 cabines del campament Curry Village, que ja han estat tancades al públic. Tanmateix, una altra de les víctimes el podria haver contret en una altra zona del parc. Uns quatre milions de persones visiten cada any Yosemite i el 70% d'aquests turistes s'allotgen a la vall, on hi ha el campament Curry Village. L'hantavirus no es pot curar però el tractament pot salvar vides i per això és tan important detectar-lo de manera ràpida. "Com abans es detecti i abans es tracti, més possibilitats hi ha de supervivència", va dir Vicki Kramer, del departament de Salut Pública dels EUA. L'any passat, la meitat de les persones diagnosticades d'hantavirus als Estats Units van acabar morint.

Des del 1993, quan el virus va ser identificat, el percentatge de mortalitat en els 587 casos detectats ha estat del 36%.

stats