SALUT
Societat 13/12/2010

Es registren a l'Estat les primeres dues morts per grip A d'aquesta temporada

El virus s'ha manifestat per primera vegada aquest hivern. Catalunya registra aquests dies una incidència de 31 casos per cada 100.000 habitants

Acn
2 min

MadridLa Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica de l'Institut de Salut Carlos III ha informat en el seu darrer butlletí que s'ha produït la mort de dos homes per grip A. Són les primeres defuncions notificades des de l'inici de la temporada de grip, que comença a l'octubre. Una de les víctimes, que era un pacient que presentava molts factors de risc, va morir a mitjans del mes passat. L'altre, un home de 42 anys sense problemes de salut, va desenvolupar diverses complicacions i va perdre la vida l'1 de desembre. Cap dels dos s'havia vacunat contra la grip.

Des del principi de la temporada 2010-11 s'han notificat cinc casos greus hospitalitzats confirmats de grip, tots homes, un en el rang de 15-44 anys, i quatre en el de 45-64 anys. En quatre casos es va confirmar la presència del virus A H1N1, i en el cinquè, el virus de la grip registrat era A H3N2. Tots van patir pneumònia i només un no va haver d'ingressar a l'UCI; cap d'ells estava immunitzat amb la vacuna antigripal de la temporada.

La taxa global d'incidència de la grip a l'Estat, del 28 de novembre al 4 de desembre, és de 22,71 casos per cada 100.000 habitants. En termes generals, s'ha intensificat lleugerament la circulació viral, amb un patró mixt de virus gripals en què predomina el virus pandèmic A H1N1. Catalunya registra una incidència de 31,07 casos per cada 100.000 habitants. El departament de Salut detalla que la circulació del virus ja estava prevista i que les dades de víctimes entren en els escenaris de normalitat.

Tanmateix, les autoritats sanitàries de l'Estat van expressar, la setmana passada, la seva preocupació per l'escàs nombre de persones que s'han immunitzat contra la grip, en comparació amb anys anteriors a aquestes alçades de la campanya i a punt d'arribar al pic més alt de contagis. El secretari general del ministeri de Sanitat, José Martínez Olmos, va insistir que cal que s'immunitzi tota la població de risc i va confessar que, en algunes comunitats autònomes, el percentatge de vacunació és un 60% inferior als registres d'anys anteriors.

El pic més alt de la grip s'espera en els mesos de gener a març, quan la disminució del nombre de persones vacunades pot ser determinant perquè augmentin els contagis o es produeixi un impacte més gran en la mortalitat derivada d'aquest virus. Olmos va remarcar que quan la cobertura vacunal és més gran, el virus, que s'encomana amb molta facilitat, troba més barreres per transmetre's d'unes persones a les altres. Per tot això, va recomanar als grups diana –majors de 65 anys, persones amb malalties cròniques, embarassades i professionals sanitaris, entre altres col·lectius– que vagin a vacunar-se.

stats