Societat 07/05/2012

Els 5 motius per marcar la casella de fins socials de la declaració de la renda

El Govern i les entitats socials asseguren que, amb la crisi, és més necessari que mai

Auri Garcia Morera
2 min
El conseller de Benestar, amb la presidenta de la Taula del Tercer Sector

BarcelonaLa Taula del Tercer Sector i el departament de Benestar han presentat aquest dilluns la campanya perquè els contribuents marquin la casella de fins socials de la declaració de la renda, que porta per títol El millor de la declaració de renda i ressalta l'especial importància d'aquesta acció en el moment actual. Aquests són els cinc principals motius que marcar la casella:

Solidaritat amb els més desafavorits, ara més que mai

Àngels Guiteras, presidenta de la Taula del Tercer Sector, argumenta que les polítiques socials són més importants que mai en un moment en què "les necessitats s'estan incrementant i l'índex de pobresa a Catalunya frega el 20%". Josep Lluís Cleries, conseller de Benestar, defensa que cal "estar al costat dels més vulnerables" i que amb la crisi "es necessita encara més".

No té cap cost i es pot sumar a la casella de l'Església

Guiteras ressalta que "és un gest senzill que no costa diners" i que, al contrari del que pensen moltes persones que marquen la casella destinada a l'Església, és del tot compatible amb aquesta altra opció. Si es marquen les dues caselles, el 0,7% de l'Església se suma al 0,7% de fins socials, arribant a l'1,4% en total. La desinformació és el que més preocupa les entitats socials.

Oportunitat per decidir on es destinen els impostos

El conseller Cleries considera que l'acció de marcar la casella de fins socials de la renda és una oportunitat "per participar i decidir a què es dedica una part dels nostres impostos". Guiteras afegeix que "si no es marca, els recursos s'imputaran als pressupostos generals de l'Estat i enlloc de decidir nosaltres ho decidirà el govern de l'Estat". Avisa que les polítiques socials no serien una prioritat.

Reforçar la posició capdavantera de Catalunya

Els representants del Tercer Sector i del Govern destaquen que Catalunya és la comunitat en què més contribuents marquen la casella de fins socials de la renda. L'any passat ho va fer el 57%. Àngels Guiteras assegura que "és molt però no és suficient", i marca com a objectiu arribar al 95%. El conseller Cleries celebra que "som els que la marquem més i ho volem seguir sent i seguir creixent".

Contrarestar els incompliments de l'Estat en la gestió

El conseller Cleries insisteix en la reivindicació històrica que la Generalitat gestioni els diners recaptats, avalada per dues sentències, i afegeix el 2011 les entitats socials catalanes van rebre 30 milions d'euros quan els en corresponien 53. Tot i queixar-se que "som massa solidaris amb la resta de l'Estat", diu que "això no treu que haguem de marcar la casella" sinó que encara és més important per contrarestar els incompliments de l'Estat.

stats