Societat 21/11/2011

El moviment 15-M, protagonista de set ocupacions en cinc dies

Alguns dels edificis ocupats, com el del barri de la Sagrera de Barcelona, ja han estat desallotjats, mentre que d'altres, com el del centre d'Olot o el d'Hostafrancs, també a Barcelona, està previst que allotgin famílies desnonades

M.ortega
3 min
Membres del moviment 15-M d'Olot entrant a un edifici en desús del centre de la ciutat

BarcelonaCoincidint amb la recta final de la campanya electoral i, fruit dels acords presos en l'assemblea del passat dissabte a la plaça Catalunya, la branca que reivindica el dret a l'habitatge del moviment dels indignats ha centrat els esforços aquesta última setmana en l'ocupació d'espais en desús per obrir-los a famílies desnonades, seguint l'exemple de l'edifici que van ocupar, després de la manifestació del 15 d'octubre, al districte de Nou Barris. Així, en el marc del que han anomenat Alliberaments Generals, en només cinc dies han protagonitzat fins a set ocupacions a diferents punts de Catalunya i amb resultats desiguals.

1- Dimecres a la nit un grup de persones vinculades al moviment dels indignats va entrar en uns baixos del número 471 del carrar Consell de Cent, al districte de l'Eixample de Barcelona. Es tracta d'una antiga oficina de Caixa Sabadell. Aquesta ocupació va culminar el matí de divendres amb el desallotjament per part dels Mossos d'Esquadra i amb nou persones per un delicte d'usurpació de béns immobles.

2- Després de la manifestació d'estudiants de dijous, un grup de persones va ocupar un edifici de la plaça Medinaceli, al barri Gòtic de Barcelona. En aquest cas, però, la finca es trobava en molt mal estat de conservació, tal i com va comunicar la propietat, i els Mossos d'Esquadra van encarregar un informe a Bombers de Barcelona per concretar-ne els riscos. L'estudi va concloure que la finca "podria no ser habitable" i aquest veredicte es va remetre al jutjat de guàrdia que va donar un termini de 24 hores als ocupants per marxar de l'edifici. Finalment, dissabte al matí en van marxar per voluntat pròpia.

3- La manifestació convocada divendres pel 15-M per reivindicar el dret a l'habitatge digne va acabar amb un grup de persones dirigint-se cap al barri d'Hostafrancs i entrant en un edifici buit situat davant de la plaça Joan Corrades i Bosc, a la carretera de la Bordeta. Aquest edifici -de quatre plantes i amb dotze habitatges- va quedar amb les obres a punt de culmiar-se perquè, segons remarca el grup d'indignats que s'hi ha instal·lat, "la promotora Nyala 2006 SL estava endeutada per diverses causes i el 2007 l'edifici va passar a la caixa d'estalvis balear Sa Nostra". L'objectiu del moviment és allotjar en aquest edifici fins a 12 famílies seguint l'exemple del que ja s'ha fet al districte de Nou Barris amb la finca, propietat de Cajamar, del carrer Almagro.

4- Dissabte al matí hi va haver una nova ocupació a l'Eixample de Barcelona. En aquest cas, va ser en uns baixos de propietat municipal a la confluència de Londres amb Villarroel. A primera hora de la tarda, agents de la Guàrdia Urbana en col·laboració amb Mossos d'Esquadra desallotjaven el local. Aquesta ha estat l'ocupació més fugaç de les que han protagonitzat els indignats aquesta setmana.

5- El mateix dissabte, els indignats entraven en un edifici buit del centre d'Olot, al carrer Sastres número 32. Està previst que aquest espai serveixi per al reallotjament de famílies que han estat desnonades i, de fet, l’assemblea de persones indignades d’Olot assegura que ja ha rebut els dos primers casos de famílies necessitades d'un lloc on anar a viure.

6- També dissabte un grup d'indignats de Sant Cugat va ocupar una antiga seu de Caixa Terrassa la plaça Miquel Ros, al districte de la Floresta. Aquest espai ja ha acollit diverses activitats perdonar a conèixer la seva ocupació.

7- La darrera de les ocupacions inscrites en els Alliberaments Generals va ser la que es va viure diumenge al barri de la Sagrera de Barcelona. Concretament, al número 53-55 del carrer Portugal. Unes setanta persones hi van entrar ahir al migdia i, aquest matí, l'immoble ha estat desallotjat pels Mossos d'Esquadra. Les quatre persones que hi havia a l'interior han estat imputades per un delicte d'usurpació de béns i immobles.

stats