FAMÍLIES SINGULARS
Societat 14/02/2011

Ens multipliquem per 5

Lara Bonilla
3 min
Company, Vesteix

Estel Baldó té 51 anys i és àvia de Max Riba. Però també és néta de Remei Company, que amb 108 anys presideix una família de cinc generacions. No fa ni un mes que ha bufat les espelmes del pastís d'aniversari i té corda per a estona. Té el cap clar i fins a fa un any no ha necessitat cadira de rodes. Vesteix amb pantalons i sabates de taló i du les ungles pintades. I encara és capaç de seure amb les cames creuades. És molt coqueta. Va ser la primera dona del seu poble, Castellar del Vallès, d'anar en bicicleta perquè la necessitava per anar a cosir a les cases, ja que treballava de modista.

Una dona pionera i emprenedora

La Remei també va ser la primera a canviar la faldilla pels pantalons i als 60 anys es va treure el carnet de conduir que va fer servir fins més enllà dels 80. Per ella, és "un misteri viure tants anys". Tot i el seu bon estat de salut no ho recomana a ningú. No porta gens bé dependre dels altres. A més, ha vist morir dos dels seus tres fills. "A aquesta edat has d'anar molestant els altres per fer qualsevol cosa", diu mentre la seva filla, Estel Caba, de 74 anys, ens posa en situació. "Sempre s'està queixant, és rondinaire de mena". El que la Remei voldria és valer-se per ella mateixa per poder viure sola, com va fer fins als 100 anys. No li agrada viure en una residència perquè "és plena de vells". No es mossega la llengua: "El món d'abans ja no el tornarem a tenir i el d'avui és una porqueria".

S'ha anat adaptant als canvis però cada vegada són més ràpids i més bruscos i ja li costa seguir el ritme. A vegades parla per Skype amb una besnéta que viu fora però no acaba d'entendre que la família estigui dispersa. "És lògic, li costa adaptar-se a aquesta xarxa de comunicacions tan espectacular", diu la seva néta Estel. La Remei és d'una generació que per trucar per telèfon havia de parlar amb una operadora. Ara el seu rebesnét juga amb les aplicacions de l'iPhone com si res.

Estel Baldó fins ara no havia parat atenció al fet de ser àvia i tenir l'àvia encara viva: "Em fa il·lusió. Sento que la vida continua. Tot i així sóc una àvia molt activa". L'Estel es va casar jove, amb 18 anys. I entre els 20 i els 30 anys va tenir quatre filles. La gran, Anna Domènech, de 31 anys, és la que l'ha fet àvia del Max, que ara té tres anys. L'Anna diu que el salt generacional més gran l'ha vist entre ella i el seu fill. "Jo encara feia treballs a l'escola amb màquina d'escriure i ell ja fa fotos amb el mòbil", explica. La relació que l'àvia Remei té amb els seus néts és molt diferent de la que té l'Estel amb el Max. "Abans no hi havia el mateix contacte que ara amb els avis. Jo vaig a buscar el meu nét a l'escola mentre que la meva mare, com que no treballava, no necessitava l'àvia Remei per cuidar-nos". "Trobo que ara el avis participen més en la vida dels néts", diu l'Estel.

La relació mare-filla també ha evolucionat de generació en generació. L'Estel ho explica: "S'estableixen relacions menys distants i més properes entre pares i fills. Hi ha més confiança i és més fàcil posar-te a la pell dels fills. Abans, en canvi, a les famílies es parlava menys". La seva mare diu que abans hi havia més disciplina: "Fèiem el que ens deien els pares i pràcticament no ens havien ni d'educar. Jo, en canvi, ja vaig tenir més problemes amb els fills, que de seguida van voler independitzar-se", explica Estel Caba. "De tota manera -conclou- hem viscut en èpoques tan diferents que no es poden ni comparar".

stats