Societat 24/10/2017

Una onada de municipis s’apunten a la recollida de residus porta a porta

Barcelona assajarà el nou model a Sarrià i 40 poblacions de l’Anoia i el Segrià s’alien per implantar-lo

Elena Freixa
4 min
Els veïns de Tiana poden treure la fracció orgànica quatre dies a la setmana perquè la reculli el servei de neteja.

BarcelonaCap a les vuit del vespre a Tiana petits cubells d’escombraries domèstiques comencen a aparèixer a les portes dels domicilis del nucli urbà, llestos perquè els serveis de neteja se’ls enduguin. No són sempre els mateixos: quatre dies a la setmana es recull l’orgànica i només un dia, el dimarts, es treu el cubell gris del rebuig. Aquest és el model porta a porta que va permetre al municipi capgirar les ràtios de recollida selectiva l’any 2000 -que eren molt baixes- i convertir-se en una població líder que avui té unes cotes de reciclatge que superen el 80%. El model porta a porta, amb variacions per adaptar-lo a cada cas, funcionava en 140 poblacions de tot el país a finals de l’any passat i la xifra no para de créixer i ho farà encara més durant el 2018, quan es posin en marxa plans municipals i d’àmbit comarcal previstos a l’Anoia, al Segrià o a Barcelona, que ahir va anunciar el primer pla pilot del porta a porta al barri de Sarrià.

Barcelona serà la primera gran ciutat que testarà la convivència del model de recollida d’escombraries a la porta de casa per millorar les ràtios de reciclatge, que estan “estancades des de fa set anys en un 36%”, segons va explicar ahir Janet Sanz, tinent d’alcalde d’Ecologia de Barcelona. Sanz va recordar que aquest mecanisme de recollida ja funciona en algunes zones de grans ciutats europees com Milà, Berlín o Parma. “A Europa hi ha nou milions de persones que viuen en grans metròpolis però funcionen amb el model porta a porta”, va defensar Sanz.

El model del porta a porta ha demostrat ser útil per disparar les corbes de reciclatge allà on s’ha implantat perquè permet separar millor les fraccions de la brossa, sosté la comissionada tècnica de l’Associació de Municipis Catalans per a la Recollida Porta a Porta, Montse Cruz. “És un sistema més eficient i el primer pas per avançar cap a un model de pagament per generació”, afegeix, un sistema pel qual paguin més les llars que menys reciclin.

Primer pla en una gran ciutat

La prova a Sarrià serà el primer experiment de la recollida porta a porta dins d’un gran nucli de població a Catalunya, on fins ara només està implantat en municipis de menys de 15.000 habitants. Al nucli antic de Sarrià, on viuen unes 8.500 persones, ja es van retirar els contenidors dels carrers -tots excepte el verd del vidre- l’any 2000 perquè els veïns traiessin cada dia la brossa a la porta de casa.

El canvi, però, és que a partir del 19 febrer del 2018 entrarà en funcionament un porta a porta real i els veïns hauran de seguir un calendari amb dies específics per treure cada fracció de residus. Així, per exemple, l’orgànica es recollirà quatre dies a la setmana -el dilluns, el dimecres, el divendres i el diumenge-, mentre que el rebuig només es podrà treure a la porta el dilluns. L’Ajuntament distribuirà bosses de colors entre els veïns -negra per als residus sanitaris, groga per als envasos reciclables o blava per al paper i el cartró-, que aniran amb un xip per poder començar a obtenir dades sobre com funciona el pla al veïnat. Només el vidre, per “motius de seguretat”, seguirà anant a contenidors verds, va explicar Sanz. També hi haurà tres zones d’emergència on es podran dipositar els residus qualsevol dia fora d’aquest calendari.

La implantació del model porta a porta s’estudiarà més endavant per a espais similars, com altres cascs antics de la ciutat, segons va apuntar el comissionat d’Ecologia de l’Ajuntament, Frederic Ximeno. El futur contracte de recollida de residus de Barcelona, que s’aplicarà a partir de finals del 2019, inclourà “flexibilitat” per avançar en aquest model, segons Sanz.

En paral·lel, hi ha comarques que es preparen per desplegar el model porta a porta mitjançant l’aliança de municipis, com ara l’Anoia, on 24 dels 33 municipis l’implantaran la primavera del 2018. Serà un canvi que afectarà 30.000 persones, tot i que la capital, Igualada, i altres grans municipis no s’hi han sumat. “El concurs es licitarà per un cost d’1,3 milions d’euros a l’any per recollir totes les fraccions de residus porta a porta”, va explicar el responsable de Sostenibilitat del consell comarcal de l’Anoia i alcalde de la Pobla de Claramunt, Santi Broch. El Segrià també prepara una estratègia similar amb 24 municipis petits que sumen una població de 22.000 habitants i que canviaran el sistema de recollida l’any que ve. El Berguedà i el Solsonès també faran plans pilot el 2018. El Vallès Occidental va anunciar ahir que provarà el porta a porta en més de 100 comerços i restaurants de Castellar del Vallès, Rubí i Sant Llorenç Savall.

El rerefons d’aquesta efervescència municipal per experimentar amb un model que ha ajudat moltes poblacions a millorar ràpidament les ràtios de reciclatge són els canvis anunciats per l’Agència de Residus de Catalunya, que encarirà la factura als ajuntaments amb més mals resultats en recollida selectiva. Els cànons per tona abocada en un dipòsit controlat o una incineradora seran un 60% més cars d’aquí tres anys. El Govern també es planteja sancionar els consistoris que no arribin als nivells mínims exigits per la UE, que ha fixat que un 50% dels residus municipals han de reciclar-se el 2020. Actualment, la mitjana catalana de recollida selectiva és del 30%.

stats