Societat 11/04/2015

18.000 persones tenen Parkinson a Catalunya, sobretot homes d'entre 50 i 80 anys

La música i la dansa atenuen els símptomes dels afectats per la malaltia

Pau Riera Dejuan
2 min
Reprogramar neurones  Per atacar el Parkinson

BarcelonaSota el lema '#Sivolsballem. La música ens posa ON', l'Organització Mundial de la Salut (OMS) vol apropar un any més el Parkinson a la societat i conscienciar de les necessitats que tenen els afectats per aquest trastorn neurològic crònic, neurodegeneratiu, i invalidar que ja és el segon en nombre d'afectació neurològica, només superat per l'Alzheimer. El Dia Mundial del Parkinson, que se celebra aquest dissabte, està enfocat enguany als beneficis que tenen pels pacients, més de 18.000 a Catalunya, la música i la dansa, sobretot per pal·liar la rigidesa muscular i la lentitud de moviments.

Per aquest motiu l'Associació Catalana per al Parkinson (ACAP) ha organitzat diverses activitats emmarcades en l'àmbit musical. Destaca el 'flashmob' que van dur a terme ahir diversos treballadors i voluntaris de l'associació i també persones que pateixen la malaltia. L'altre gran esdeveniment organitzat per l'ACAP és un concert anomenat 'Orquestrant el Parkinson', que es farà el mateix dia de la malaltia al Col·legi de Metges de Barcelona. L'objectiu és donar a conèixer el valor de la musicoteràpia en el tractament de la malaltia i per això hi actuaran persones afectades i professionals del món sanitari i musical.

El tractament del Parkinson, que afecta sobretot a homes que tenen entre 50 i 80 anys, ha de ser individualitzat i està concentrat a millorar el control dels símptomes. Una part del tractament molt important, a part de la farmacologia, són les teràpies rehabilitadores, perquè són les que ajuden a millorar el dia a dia dels pacients. Aquests veuen reduïda la mobilitat, acumulen tremolors en repòs i rigidesa muscular i veuen alterada la seva forma de caminar, entre altres funestes conseqüències.

Aquest any, l'ACAP celebra el seu trentè aniversari. Les associacions són una part fonamental en la vida diària per les persones afectades pel Parkinson, ja que estan centrades a millorar la qualitat de vida dels pacients i de les seves famílies. La directora general de l'associació, Laura Morer, ha destacat que un dels grans reptes de futur en el qual treballen és "donar resposta a les necessitats de les persones joves que són diagnosticades de Parkinson i acompanyar-los durant el procés de la malaltia".

stats