Societat 05/03/2013

Estrasburg condemna l'estat espanyol a indemnitzar el propietari de la llibreria Europa

El Tribunal Europeu de Drets Humans fixa una indemnització de 13.000 euros per a Pedro Varela, propietari de la llibreria filonazi de Barcelona

Efe
2 min
Pedro Varela, propietari de la llibreria Europa, en una imatge d'arxiu / EFE

EstrasburgEl Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat avui Espanya a pagar 13.000 euros al propietari de la llibreria filonazi de Barcelona Europa, Pedro Varela Geis, condemnat per un delicte de justificació de l'Holocaust del qual no va ser acusat en primera instància.

Segons la sentència, l'estat espanyol va vulnerar el dret de Varela de ser informat en un termini breu i detalladament de la naturalesa i causa de l'acusació, i el seu dret de disposar del temps i de les facilitats necessàries per preparar la seva defensa. La sentència de la Sala Tercera de la cort europea entén que l'Audiència Provincial de Barcelona hauria d'haver-li donat "la possibilitat d'exercir la seva defensa d'una manera concreta i efectiva, i en un termini raonable".

Disset anys de periple judicial

El periple judicial de Varela va començar el 1996 amb el primer registre per ordre judicial de la seva llibreria, on la majoria dels volums parlen de l'Holocaust jueu ("una gran mentida", segons alguns exemplars) i l'Alemanya nazi. Dos anys després va ser condemnat per un jutjat penal de Barcelona a cinc anys de presó per negació de l'Holocaust i provocació de la discriminació, l'odi i la violència.

L'Audiència Provincial de Barcelona va plantejar l'any 2000 una qüestió de constitucionalitat davant el Tribunal Constitucional en entendre que l'article 607 del Codi Penal, que sanciona la negació de l'Holocaust, entrava en conflicte amb la llibertat d'expressió. El 2007, el Tribunal Constitucional va declarar inconstitucional l'article pel que fa a les doctrines "que neguin" els delictes de genocidi, i, retirat aquest punt de l'acusació, l'Audiència Provincial el va condemnar a set mesos de presó per justificació de genocidi.

Els magistrats del Tribunal Europeu han considerat aquest dimarts que la sentència "només li va permetre conèixer, de manera tardana, el canvi de qualificació" del delicte pel qual se'l va condemnar. La justificació de genocidi, afegeix la sentència, "no va constituir un element intrínsec de l'acusació inicial que l'interessat hagués pogut conèixer des de l'inici del procés". Per això, el Tribunal d'Estrasburg condemna Espanya a indemnitzar Varela amb 8.000 euros per danys morals, dels 125.000 que sol·licitava, i amb 5.000 euros més per despeses i costos.

Estrasburg, en canvi, no dóna la raó al demandant en la seva queixa per la vulneració dels seus drets a la llibertat de consciència i d'expressió, que Varela havia recorregut sense èxit davant del Tribunal Constitucional.

El govern espanyol té ara tres mesos de termini per recórrer la sentència i sol·licitar la seva revisió per la Gran Sala del Tribunal d'Estrasburg.

stats