Esports de llarga distància
Societat 09/08/2011

La nedadora Diana Nyad interromp la travessia entre Cuba i Florida a la meitat

Diana Nyad ha hagut d'aturar la travessia de l'estret de Florida, de 166 km, sense gàbia antitaurons per culpa dels forts corrents marins. Volia batre un rècord mundial

Redacció
2 min
Nyad fa una conferència de premsa a l'Havana abans d'emprendre la nedada. ADALBERTO ROQUE/AFP

BarcelonaLa nedadora maratoniana nord-americana Diana Nyad ha hagut d'aturar la seva èpica gesta, nedar els 166 quilòmetres que separen l'Havana (Cuba) de Key West (Florida) sense gàbia antitaurons, a la meitat per culpa dels forts corrents. Després d'un any i mig entrenant-se per a la travessia, Nyad va començar a nedar diumenge a les 19.47 hora local (les 2.47 de dilluns hora catalana). Si l'hagués finalitzat, hauria batut un rècord mundial, com explicava l'ARA la setmana passada.

Nyad s'ha vist obligada a interrompre la travessia –que havia de durar unes 60 hores– aquesta matinada després de 29 hores a l'aigua. Segons el seu compte de Twitter, els forts vents i corrents marins la desplaçaven del seu recorregut a 24 quilòmetres per hora, i ella mateixa ha decidit no continuar. Unes hores abans, "estava envoltada de dofins i d'una posta de sol caribenya preciosa", diu el mateix compte.

"La combinació de factors era massa per continuar de manera segura", segons diu el compte del Twitter, que també explica que després d'aturar-se va descansar al vaixell de suport, coberta de mantes. "He sentit que aquest era el meu moment; no ho veig com un fracàs en absolut, però necessitàvem una mica més de sort", ha declarat.

Nyad anava acompanyada d'un equip de suport complet, entre els quals hi ha un metge, observadors independents de la Federació Internacional de Natació, els encarregats d'hidratar-la i alimentar-la mentre neda, dues persones en caiac amb vares de neoprè que emeten ones electromagnètiques per allunyar els taurons, i quatre submarinistes amb arpons per si fallessin els anteriors.

La nedadora ja havia intentat batre el mateix rècord als 28 anys, el 1978, i en aquella ocasió –en què sí que anava en una gàbia antitaurons– va haver d'abandonar, també, per culpa dels forts vents i corrents després de gairebé 42 hores a l'aigua. El rècord que pretenia trencar aquest estiu –de natació a mar obert sense gàbia– el té ella mateixa: el 1979 va completar 165 quilòmetres, entre les Bahames i Florida.

Abans de sortir, Nyad va declarar davant la premsa que esperava que la seva aventura inspirés altres persones de la seva edat a viure vides actives. També va dir que desitjava que millorés l'entesa entre Cuba i els EUA, encara que només fos simbòlicament. Molts raiers –o balseros– cubans han mort en aquelles mateixes aigües en intentar accedir als EUA.

stats