Societat 26/12/2010

El 19% dels nens catalans estan en situació de pobresa relativa

Aquesta xifra situa Catalunya en la tretzena posició dins l'Estat i significa que gairebé dos de cada deu menors viuen en famílies amb uns ingressos anuals de 16.300 euros per dos adults i dos nens

2 min
La coordinadora d'Unicef a Catalunya, Joana Pérez Martorell.

BarcelonaEl 18,5% dels nens catalans són pobres. L'informe 'La infància a Espanya 2010-2011' d'Unicef afirma que en el conjunt estatal el 24,1% dels nens són pobres. Per tant, tot i les dades de Catalunya, aquesta es situa en millor situació. 'Unicef està intentant cridar l'alarma i demanar que tots prenguem consciència de la situació per no empitjorar-la', ha declarat a l'ACN la coordinadora de l'organització a Catalunya, Joana Pérez.

Catalunya es situa en nivells similars als d'Europa. Segons dades del 2008 i tenint en compte l'Europa del 27, hi ha un 20% de menors europeus en risc de pobresa. La situació empitjora si es té en compte el conjunt de l'Estat, on el risc de pobresa és del 24%, només per sota de Romania, Bulgària, Itàlia i Letònia.

A més, la taxa de pobresa infantil està per sobre de la del total de la població, que és del 19,5%. Per grups d'edat, només tenen una situació pitjor els de més de 65 anys, on el percentatge arriba al 25,7%.

Pérez ha explicat que la situació està empitjorant tant que fins i tot famílies on treballen els dos progenitors s'estan trobant amb problemes econòmics. I és que, com alerta l'informe, que un nen sigui pobre no vol dir que no tingui per menjar, sinó que visqui en les condicions que ho hauria de fer segons la seva edat. Per exemple, no té una zona a l'habitatge per estudiar i té més risc de patir malnutrició.

No a les retallades

Unicef critica en el seu informe que durant els anys en que l'economia vivia una bona situació no es va aconseguir reduir les taxes de pobresa infantil. La situació econòmica actual ha empitjorat encara més aquestes situacions.

Davant d'aquesta context, Pérez ha reclamat que no es produeixin retallades socials 'perquè això agreujaria la situació de la infància'.

Després de la victòria de CiU a les eleccions del 28-N, la coordinadora d'Unicef ha demanat al nou govern 'responsabilitat' i que li doni al sector de la infància 'la importància que mereix'.

Després de l'aprovació de la nova Llei dels drets de la infància i l'adolescència, la Pérez ha advertit que cal dotar aquesta d'un pressupost 'adient' per poder fer efectius els seus objectius. 'Catalunya com un país amb certa riquesa té una certa responsabilitat cap als països on la situació és molt pitjor', ha declarat.

stats