MALALTIES MINORITÀRIES
Societat 28/02/2012

El 30% dels nens amb fibrosi quística es diagnostiquen tard

Ara
1 min

BARCELONA.El 30% dels nens amb fibrosi quística encara es diagnostiquen tard, cosa que impedeix un tractament més efectiu que disminueixi els efectes d'aquesta malaltia respiratòria minoritària i retardi el trasplantament pulmonar. Els experts recomanen que es diagnostiqui abans que el malalt compleixi els dos anys. El fet que la tos sigui en molts casos la primera expressió de les malalties respiratòries minoritàries n'endarrereix el diagnòstic, ja que és un símptoma atribuïble a molts altres factors.

"Un diagnòstic en néixer permet iniciar tractaments més intensius i el pulmó queda molt menys afectat que si es descobreix la malaltia en l'adolescència", va destacar ahir en roda de premsa la metge Beatriz Lara, de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR).

Dia Mundial de les Malalties Rares

La fibrosi quística és una malaltia respiratòria minoritària -demà se celebra el Dia Mundial de les Malalties Rares- que afecta les vies respiratòries i provoca inflamacions que destrueixen principalment el pulmó, el fetge, el pàncrees i el sistema reproductor. En els últims vint anys, la supervivència dels malalts de fibrosi quística ha passat dels 27 als 38 anys gràcies als tractaments i a l'augment dels trasplantaments de pulmó, que es practiquen quan els pacients tenen de mitjana 22 anys. Les malalties respiratòries minoritàries afecten sobretot nens i joves. Amb menys de 5 casos per cada 10.000 habitants, representen el 3% de totes les malalties considerades minoritàries o rares.

stats