Societat 03/02/2012

Primer matí gèlid

El dia comença amb temperatures sota zero gairebé arreu, però la neu no ha creuat finalment el Besòs com s'esperava

Miquel Bernis
2 min

Barcelona @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } A:link { so-language: zxx } Les temperatures han començat aquesta nit el descens previst, i avui a primera hora els termòmetres ja marcaven valors molt baixos a força comarques. Les temperatures que fan posar més la pell de gallina són lògicament les del Pirineu: a Das el termòmetre ha caigut fins als -15 graus; a Viella, fins als -11, i a la Seu d'Urgell, fins als -10. També a l'altiplà central, en punts alts de l'Anoia i la Segarra, s'ha arribat als -10 graus, per exemple, a Pujalt, on per poques dècimes no s'ha superat ja avui el rècord de gener del 2005. A Cervera el termòmetre ha baixat fins als -7,5 graus; a Lleida, fins als -6, i els núvols han evitat, per ara, glaçades més fortes a Vic (-4) i a Girona (-2). A Barcelona, la temperatura ha caigut fins als -1 graus als barris alts, però no s'ha baixat sota zero al centre. A Tarragona s'ha arribat a -1 graus; a Sabadell, a -2, i a Reus, als -3. Més enllà de les temperatures, el vent és moderat o fort i augmenta encara més la sensació de fred. De fet, avui s'espera que bufi amb cops de fins a 100 km/h al Pirineu, a l'Empordà, a la Catalunya del Nord i al nord de les Illes.

Pel què fa a la neu, aquesta nit han quedat emblanquinades bona part de les comarques de Girona, i àmbits com el Maresme, el Vallès Oriental i Osona, però, en canvi, no ha avançat com s'esperava fins a la costa central. Les precipitacions més intenses van caure ahir a última hora en punts com l'Empordà, el Gironès i la Selva, on tot i així no s'hi van acumular més de 5 centímetres. A primera hora encara nevava dispersament en indrets del Maresme, de la Selva i del Gironès, però la borrasca tendeix clarament a debilitar-se, i res fa pensar que la neu continuï caient més enllà de les 9 o les 10 del matí. Avui, els núvols s'aniran trencant a la costa i en general lluirà el sol, que tot i això no ajudarà gaire a escalfar l'ambient.

Demà i diumenge arribaran els mínims de temperatura, el vent bufarà amb més ganes, sobretot al nord, i l'ambient en conjunt serà gèlid. De l'onada de fred preocupa també la seva durada: Les temperatures molt baixes podrien allargar-se no només durant el cap de setmana, sinó bona part de la setmana que ve.

Podeu compartir fotos i informació sobre el fred i la neu a la Méteo Social. A www.ara.cat/meteo hi trobareu la previsió per al vostre municipi.

stats