SOCIETAT
Societat 08/06/2012

Els neutrins enviats des del CERN no van ser més ràpids que la llum

Sergio Bertolucci, director d'investigació del centre, assegura que "els resultats registrats el setembre passat poden ser atribuïts a un error en el sistema de mesura del complex de fibra òptica de l'experiment"

Efe
1 min

GinebraEl Centre Europeu d'Investigació Nuclear (CERN) ha confirmat avui que les partícules elementals anomenades neutrins no es desplacen més ràpidament que la llum. "Els neutrins enviats des del CERN (a la frontera franco-suïssa) fins al laboratori italià de Gran Sasso respecten el límit de velocitat còsmica", ha afirmat el director d'investigació del CERN, Sergio Bertolucci, en la Conferència Internacional sobre Física i Astrofísica dels Neutrins a Kyoto, segons informa l'entitat en un comunicat.

Els quatre experiments situats a Gran Sasso –Borexino, ICARUS, LVD i OPERA– van mesurar una velocitat dels neutrins conseqüent amb la velocitat de la llum, la qual cosa evidencia que "els resultats captats per OPERA el setembre passat poden ser atribuïts a un error en el sistema de mesura del complex de fibra òptica de l'experiment", ha assegurat Bertolucci.

Aquesta confirmació descarta definitivament els resultats anunciats el setembre passat, que van sorprendre el món en assegurar que els neutrins llançats per sota terra des del CERN fins a Gran Sasso (a 730 km de distància) arribaven 60 nanosegons abans que la llum: un fet que la física considera impossible i que contradiu els seus postulats fonamentals, basats en la teoria de la relativitat d'Albert Einstein.

"Malgrat que aquest resultat no és tan interessant com alguns voldrien, en el fons és el que tots esperàvem", ha afirmat l'investigador. L'error que va provocar una "petita revolució" dins de la comunitat científica el setembre passat va ser causat per una mala connexió d'un cable de fibra òptica i l'errònia sincronització entre dos cronòmetres.

stats