Societat 01/10/2011

Un 38% de les noies diuen que senten por del seu xicot

Entre les parelles joves persisteixen relacions desiguals i estereotips de gènere arcaics que es poden transformar en violència. Ho alerta un estudi realitzat per dues infermeres entre 4.000 adolescents.

Lara Bonilla
2 min
Un 38% de les noies diuen que senten por del seu xicot

BARCELONA.En la seva pràctica diària a l'Hospital de Mataró, les infermeres Montse Prat i Margarita Petit veuen com arriben a urgències víctimes de la violència de gènere cada cop més joves, algunes d'adolescents. "Tenim la idea que les dones que pateixen violència són adultes casades i amb fills. Però cada dia atenem més noies joves que venen per agressions rebudes per la seva parella. Ens vam plantejar el perquè. Si ja havien rebut una educació diferent, per què els patrons es repetien?", expliquen.

Això els va portar a treballar, fa cinc anys, amb adolescents, realitzant treballs de prevenció de violència domèstica en instituts i escoles de Mataró, en els quals també han fet un estudi dels estereotips de gènere. Els resultats posen de manifest que els adolescents mantenen estereotips caducs i tenen una idea de l'amor romàntica i idealitzada. Alerten que encara hi ha actituds que s'accepten, com ara la protecció, la possessió, la gelosia i la dependència. I ho demostren amb els resultats de l'enquesta feta entre 4.000 adolescents. Un 51% dels joves, tant nois com noies, accepten i afirmen: "Qui t'estima et farà patir". Sostenen que aquesta idea l'incorporen a través de revistes, sèries o cançons. "No està ben vist que diem que un mana o que un posseeix, però sí que s'accepta en nom de l'amor fer patir o mortificar a l'altre", diuen Prat i Petit en el seu estudi. La dada més preocupant, però, és que un 38% de les noies afirmen: "A vegades la meva parella em fa por". Aquestes dues professionals de la sanitat alerten que entre els joves persisteixen relacions desiguals que poden acabar en violència de gènere, ja que l'antesala és la idea del domini de l'home sobre la dona. Un 36% de les noies enquestades reconeixen que cedeixen a tenir relacions sexuals sense preservatiu perquè la seva parella "no s'enfadi" i un 39% diuen que "l'opinió dels nois té més pes que la de les noies" i que "una noia fràgil per a ells té més encant", mentre que un 42% afirmen que no els molesta que els controlin el mòbil. "Malgrat la incorporació de la dona al món laboral i la universitat, i malgrat una major visualització en la societat "dins les relacions" encara hi ha idees assentades en valors arcaics que no han evolucionat", sostenen Prat i Petit.

El mite de la mitja taronja

I això té els seus fonaments en "la idea de l'amor romàntic i idealitzat basat en la complementarietat d'una persona amb l'altra". "D'aquí vénen les idees de la mitja taronja i la costelleta, que atorguen a la dona el do de ser un ésser incomplet", afirmen aquestes dues infermeres. Intenten desmuntar estereotips en els seus tallers. Molts també passen pel físic. "Estan influenciats pel culte al cos i per la idea de ser eternament joves", diuen. El 75% dels joves enquestats pensen que una noia, si vol lligar, ha de ser guapa, i un 79%, que un noi ha de ser fort. L'objectiu final és, però, prevenir la violència masclista, atès que la meitat de les víctimes tenen entre 20 i 40 anys.

stats