CANDIDATURES DE L'ACADÈMIA DEL CINEMA DE HOLLYWOOD
Societat 26/01/2011

Les nominacions als Oscars somriuen de nou Javier Bardem

Javier Bardem repeteix per tercera vegada nominació als Oscars. L'actor espanyol afegeix la seva nominació a la de Biutiful , rodada a Barcelona, com a millor pel·lícula de parla no anglesa.

Xavi Serra
4 min
Hollywood, Estadistiques

Barcelona.Si les nominacions als Oscars fossin una cinta de suspens, no guanyarien el premi al millor guió original. Si fa no fa, totes les previsions s'han fet realitat, sense gaires sorpreses.

El discurs del rei s'ha emportat més nominacions que cap altra pel·lícula.

La red social ha obtingut les candidatures esperades. Natalie Portman, evidentment, s'ha emportat una nominació a millor actriu principal, Colin Firth a millor actor principal i Toy story 3 a millor pel·lícula d'animació. Un guió fàcil i previsible, fruit d'una realitat evident: els Oscars són una màquina alimentada pel màrqueting dels estudis i, per tant, tot i que encertar el guanyador d'alguna categoria encara és bastant difícil, el gruix de nominacions s'intueix d'una hora lluny.

Les dotze nominacions d' El discurs del rei confirmen un èxit que a hores d'ara ja ha superat les expectatives més optimistes dels seus productors. La pel·lícula, conservadora en fons i forma però d'una execució impecable, resumeix el vessant més reaccionari de Hollywood, en obert contrast amb la seva gran rival, La red social , l'obra més rodona d'un creador modern i arriscat com David Fincher, amb quatre candidatures menys però les mateixes (o més) possibilitats d'emportar-se el premi gros la nit dels Oscars.

Tot i que anunciada, la novetat més destacada de les nominacions d'ahir és la incorporació de Valor de ley a la cursa dels Oscars. La cinta, un western de factura clàssica que fa un mes no comptava en cap de les apostes, s'ha beneficiat del seu inesperat èxit comercial, el més important de la filmografia dels seus directors, els veterans Joel i Ethan Coen, que han vist com la cotització del film en la borsa dels Oscars augmentava proporcionalment a la seva recaptació en taquilla.

Un 'western' amb Jeff Bridges

Valor de ley és un remake de la pel·lícula homònima de Henry Hathaway del 1969 que va proporcionar a John Wayne l'únic Oscar de la seva carrera. Jeff Bridges, que interpreta el paper de Wayne en la nova versió, també ha estat nominat, però justament va guanyar el premi per primera vegada l'any passat, així que aquesta circumstància, com a mínim, no es tornarà a repetir.

A favor de la pel·lícula, que s'estrena aquí l'11 de febrer, hi juga una curiosa dada: tan sols dos westerns , Sense perdó (Clint Eastwood, 1992) i Ballant amb llops (Kevin Costner, 1990), han tingut gran èxit comercial en els darrers vint anys. I tots dos van guanyar l'Oscar a la millor pel·lícula. Estadístiques al marge, però, les deu nominacions de Valor de ley semblen un premi suficient per a la cinta. En cap d'elles surt com a favorita, i si els Coen no van aconseguir l'Oscar a la millor pel·lícula amb No és país per a vells (2007), sembla improbable a priori que ara tinguin més sort.

Segona graella

Les vuit nominacions d' Origen amaguen una petita sorpresa: Christopher Nolan no és candidat a la millor direcció. Tant en aquesta categoria com en la de muntatge, en què era una de les favorites, la personal cinta de ciència-ficció de Nolan s'ha vist desplaçada per El discurs del rei , i ha arreplegat majoritàriament candidatures tècniques. Al contrari que Cisne Negro , 127 horas i The fighter , que amb cinc, sis i set nominacions, respectivament, opten a alguns dels premis amb més anomenada: el film de Darren Aronofsky, a millor actriu per a Natalie Portman; el de David O. Russell, a millor actor secundari per Christian Bale; el de Danny Boyle, a millor actor principal per a James Franco; i tots tres, a millor pel·lícula, tot i que només els dos primers a millor director. Aquestes pel·lícules són la classe mitjana dels Oscars, aspirants en minúscula a conquerir la glòria el dia 27 de febrer al Kodak Theater de Los Angeles.

La lletra petita

Com sempre, els Oscars estan plens de petites curiositats. El músic Randy Newman, nominat a la millor cançó ( We belong together , de Toy story 3 ), aconsegueix amb aquesta la seva vigèsima candidatura als Oscars. La seva primera nominació va ser amb Ragtime (Milos Forman), el 1982. Michelle Williams, la protagonista de Blue Valentine , s'emporta l'única nominació del film, quan el gran favorit era Ryan Gosling, el seu company de repartiment en aquesta senzilla i emocionant crònica de la descomposició d'una parella al llarg del temps.

Toy Story 3 ha rebut cinc nominacions, però no supera les sis de Wall-E , el rècord dels estudis Pixar.

Winter's bone , el modest thriller rural que es va emportar el gran premi de Sundance l'any passat, s'endú quatre nominacions, incloses les de millor pel·lícula i actriu principal. I Julianne Moore, finalment, no optarà a l'Oscar com a actriu principal, però sí Annette Bening, la seva parella en el matrimoni lesbià de Los chicos están bien , tota una proclama liberal contra la polèmica llei que prohibeix el matrimoni gai a California.

Els rivals de Bardem

La nominació de Bardem no és una sorpresa com la que va rebre per Antes que anochezca (Julian Schnabel, 2000), però no estava ni de lluny tan cantada com la de No és país per a vells , encara més quan Biutiful no sonava amb força per a cap altra categoria que no fos pel·lícula de parla no anglesa. De nou l'actor espanyol aconsegueix una nominació per una interpretació en una llengua no anglesa, i deixa clar que l'estatus de Bardem a Hollywood està més que consolidat.

A la nominació de Bardem s'ha afegit la prevista de Biutiful com a millor pel·lícula de llengua no anglesa, una categoria en què la cinta d'Alejandro González Iñárritu tindrà competència, però no tanta com l'actor, que s'ha d'enfrontar a un Jeff Bridges molt fort després de l'Oscar de l'any passat, el sofert James Franco de 127 horas , un Colin Firth que encapçala totes les apostes per la seva interpretació del rei Jordi V i l'excel·lent Jesse Eisenberg, un dels puntals de La red social . Bardem ho té bastant negre.

stats