Astronomia
Societat 29/02/2012

Una nova tècnica per buscar vida a altres planetes

El nou sistema analitza la llum que, després de reflectir-se en un planeta, es reflecteix en el seu satèl·lit. D'aquesta manera es pot evitar l'encegament provocat per la llum de les estrelles

Efe
1 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Un equip internacional d'astrònoms entre els quals hi ha investigadors espanyols està provant una nova tècnica per detectar vida en altres planetes. El primer planeta que s'ha analitzat i que està servint de banc de proves ja ha donat un resultat positiu: és la Terra.

Concretament, els investigadors han estudiat la Terra a través del seu reflex a la Lluna. Aquesta és la manera com provaran d'analitzar planetes de fora del Sistema Solar. Mitjançant el telescopi de llarg abast del desert d'Atacama, a Xile, han observat la llum que arriba de la Lluna després de reflectir-se sobre la Terra.

Els investigadors, a diferència d'altres estudis anteriors, s'han centrat en la polarització de la llum. Aquesta és diferent depenent de si la llum s'ha reflectit en terra, núvols, aigua o gel, i pot ser un indici de vida en altres planetes. En el cas de la Terra, els científics han pogut detectar fins i tot les variacions de la vegetació al nostre planeta.

L'avantatge d'aquest nou sistema és que com que es basa en la llum polaritzada (que ens arriba després de reflectir-se en els satèl·lits dels planetes), aquesta es pot destriar de la llum directa de les estrelles. Aquest sempre ha sigut el principal obstacle en l'anàlisi de planetes llunyans. Com explica Stefano Bagnulo, un dels científics que firmen l'estudi, “és comparable a intentar observar un gra de pols al costat d'una bombeta potent”. Amb filtres, es pot bloquejar la llum directa i deixar passar només la polaritzada, i esbrinar així què hi ha a la superfície de cada planeta.

stats