SOCIETAT
Societat 06/06/2012

L'Observatori del Sistema Penal de la UB acusa Interior d'investigar les seves activitats

El director de la institució assegura que va rebre una petició del departament de Felip Puig per facilitar informació sobre un curs per a la prevenció de la tortura que estava organitzant

Efe
2 min

BarcelonaL'Observatori del Sistema Penal i dels Drets Humans de la Universitat de Barcelona (UB) ha acusat avui el departament d'Interior d'estar investigant les seves activitats i els cursos que organitza, segons sembla amb el propòsit de buscar persones sospitoses d'actes de violència al carrer. Així ho ha denunciat avui el director de l'Observatori del Sistema Penal, Iñaki Rivera, en la roda de premsa de presentació de l'informe que s'ha remès al Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura perquè investigui la "política repressiva" del Departament d'Interior. Per contra, fonts d'Interior consultades per Efe han desmentit que s'estigui portant a terme cap investigació vinculada amb l'Observatori.

Rivera ha explicat que, a través del gabinet del rectorat de la UB, va rebre una petició del departament d'Interior per facilitar informació sobre les activitats de l'Observatori i, específicament, sobre un curs per a la prevenció de la tortura que estava organitzant. Aquella petició d'informació, a la qual Rivera va donar resposta per escrit, es va formular poc després que el comissari dels Mossos d'Esquadra, David Piqué, es referís als antisistema amb l'expressió "rates" i els advertís que aniria a buscar-les on s'amaguessin, encara que fos darrere d'una cadira de la universitat.

A més d'aquella experiència viscuda en primera persona, Rivera ha explicat que la policia també ha investigat els sindicats d'estudiants universitaris, mentre que és habitual la presència de mossos d'esquadra infiltrats en els campus. En aquest sentit, el director de l'Observatori ha exigit als poders públics que "deixin tranquil al món universitari" i que "no encenguin l'espurna de la violència" en aquest àmbit, ja severament castigat per les retallades, perquè, segons el seu parer, això "podria tenir conseqüències insospitades".

ICV ha registrat una bateria de preguntes al Parlament per aclarir els fets.

stats