Societat 11/07/2012

Els ocellaires de la Rambla redissenyen les seves parades

Han presentat a l'Ajuntament dotze projectes que s'han obtingut a través d'un concurs d'idees amb la implicació d'estudiants de diferents escoles de disseny i arquitectura

Maria Ortega
2 min
Simulació del projecte de parades d'ocellaires que ha obtingut el primer premi, el Pablo Villalonga i Gerardo Pérez de Amezaga

BarcelonaEls ocellaires de la Rambla de Barcelona accepten que el disseny actual de les seves parades és lleig, però demanen a l'Ajuntament millorar-lo amb propostes que no impliquin la seva desaparició (anunciada per l'exalcalde de la ciutat Jordi Hereu, però que ca quedar a l'aire). Per això, en el marc del Pla Cor, que està repensant els diferents aspectes que donen cos al passeig, han posat sobre la taula de l'Ajuntament dotze projectes per reformar els establiments. Són el fruit d'un concurs d'idees que han preparat amb la col·laboració de l'Agéncia de Apoyo a la Arquitectura de Barcelona (AAAB), que ha treballat amb estudiants de diferents cursos i escoles d'arquitectura i disseny.

En aquest procés, es van escollir 12 estudiants que van treballar en un mateix espai. Un jurat d'arquitectes els va puntuar i en va selecciona tres i dos accèssits. El primer projecte, que porta la firma de Pablo Villalonga i Gerardo Pérez de Amezaga, tots dos de l'ETSAB, presenta una mena de jocs de para-sols per donar formes diferents a les onze parades d'ocellaires que actualment hi ha a la Rambla.

Altres dissenys, com el que ha obtingut el segon premi (el de Núria Domingo, de la Salle Tarragona), preveuen canvis més substancials a l'estètica actual, com ara convertir les parades en una mena de contenidors que, de nit, s'amaguin sota terra i cada matí tornin a pujar a la superfície. O idees que preveuen enjardinar la part de dalt de les parades per tal que quan tanquin puguin passar a formar part del paisatge (projecte de Vanessa Martín, de La Salle Tarragona).

Altres projectes preveuen donar forma de figures de papiroflèxia a les parades d'ocellaires (Georgina Surià, ETSAB) o poder-les convertir en una mena de bancs-grada per contemplar l'espectacle diari de la Rambla (Berta Morata, ESTAV-Sant Cugat del Vallès).

Tot plegat és, segons la presidenta de l'associació d'antics ocellaires de la Rambla, Mònica Trias, "una manera de demostrar que es poden fer coses maques i diferents a la Rambla". Xavier Bustos, que és codirector de l'agència AAAB, explica, a més, que tots els projectes que s'han presentat són "possibles", tot i que de moment no s'han pressupostat per tal de "donar total llibertat imaginativa als estudiants".

El Pla Cor, però, de moment encara no ha convocat cap sessió temàtica sobre el futur d'aquestes parades i els ocellaires asseguren que li donen "marge de confiança". Volen sortir de l'atzucac d'una situació que s'allarga des del 1990 amb el canvi de sostre de les parades i que va viure un moment clau el 1999 quan es va acordar instal·lar els nous establiments dissenyats per l'arquitecte Antoni de Moragas. Tres anys després, però, canviava la normativa municipals de venda d'animals i es proposava als ocellaires un canvi de negoci. Després vindria tot un reguitzell de canvis fins a arribar a la situació actual en què conviuen parades remodelades i d'altres que no han incorporat l'últim disseny.

stats