JUDICIAL
Societat 08/03/2011

El jutge arxiva la causa contra els 'okupes' del Palau del Cinema de Via Laietana

La nit del 22 al 23 de gener passat, els Mossos van desallotjar més de 400 persones que s'havien concentrat dins l'antic cinema per fer una assemblea popular. El magistrat diu que no van cometre cap delicte

Acn
2 min

BarcelonaEl magistrat del Jutjat d'Instrucció número 32 de Barcelona ha arxivat el cas contra els 'okupes' de l'antic Palau del Cinema de la Via Laietana en considerar que no van cometre cap delicte, segons han explicat a l'ACN fonts judicials. La nit del 22 al 23 de gener passat, els Mossos d'Esquadra van desallotjar més de 400 persones que s'havien concentrat a l'interior de l'antic cinema per fer una assemblea popular i preparar les mobilitzacions de la vaga general de la setmana següent. Els Mossos els van identificar i els van denunciar per usurpació, però ningú va quedar detingut. L'immoble és propietat de la família Balañà i està en desús des de fa més de nou anys.

El desallotjament va arribar després d'una manifestació convocada a Sants en contra de la reforma laboral i la retallada de les pensions, convocada per l'Assemblea de Barcelona, formada per sindicats alternatius i entitats socials. En passar per davant del cinema, molts dels manifestants hi van entrar, aprofitant que, suposadament, uns 'okupes' havien entrat a l'edifici uns dies abans.

Molts agents antiavalots es van concentrar davant del número 53 de la Via Laietana, i poc abans de mitjanit, després d'informar a la família Balañà i al jutge d'Instrucció 32, van procedir a desallotjar el cinema, procés que va durar gairebé tres hores.

La sortida dels 'okupants' es va fer de forma esglaonada, en parelles, i escortat per dos Mossos cada individu. A mesura que les persones sortien del recinte per la porta principal de Via Laietana, traspassaven un dens cordó policial i anaven a parar al carrer de Ramon Mas, on familiars, amics i altre detinguts els esperaven entre aplaudiments, càntics i mostres de suport. Des de l'Assemblea de Barcelona, es va denunciar que el desallotjament es va realitzar 'sense cap mandat judicial i utilitzant en fals el recurs a la flagrància de l'ocupació'. A més, van criticar que la majoria d'identificats no havien ocupat l'edifici, batejat com 'la Casa de la Vaga', sinó que només 'hi estaven dins'.

Els membres de l'Assemblea de Barcelona pretenien celebrar-hi assemblees, cinefòrums i diverses activitats fins a la vaga general del dijous 27 de gener. La intenció del col·lectiu era convertir l'edifici de l'antic cinema en el quarter general de la preparació de la vaga, convocada per la CGT, la CNT i la COS. Davant d'aquesta situació, la policia va témer que es reproduís la situació de la vaga general del 29-S, quan l'anomenat 'Moviment 25 de setembre' va ocupar l'antiga seu de Banesto, a la plaça Catalunya, i el desallotjament va ser caòtic i amb nombrosos actes vandàlics.

El conseller d'Interior, Felip Puig, va declarar l'endemà que aquesta actuació dels Mossos demostrava que s'havia acabat la 'impunitat' pels 'okupes', en contraposició a una suposada actitud laxa de l'anterior departament d'Interior, encapçalat per ICV, i al retard en el desallotjament del Banesto.

Fonts del col·lectiu 'okupa' s'han mostrat satisfetes i han explicat a l'ACN que aquest sobreseïment evidencia que els Mossos van actuar precipitadament.

stats