SUCESSOS
Societat 15/12/2010

"La venjança és el desencadenant però per cometre els crims cal que hi hagi una alteració mental"

El psiquiatre Carles Lupresti diu que darrere aquest tipus de crims hi pot haver un deliri estructurat. Que el presumpte assassí portés un rifle pot ser un indicador de poca premeditació

Thaïs Gutiérrez
1 min

BarcelonaEn casos com el dels assassinats d'aquest matí a Olot, on sembla que la venjança ha estat el desencadenant dels crims, els experts demanen prudència a l'hora de fer un retrat psicològic de l'assassí. El psiquiatre i forense Carles Lupresti diu que en aquests casos "l'element econòmic o les ganes de venjança no poden ser una explicació per si mateixes, són l'excusa per cometre els crims, però és molt probable que la persona que els executa pateixi algun tipus d'alteració o alguna disfunció mental prèvia. Tothom pot tenir ganes de revenja en algun moment de la seva vida, però la majoria no agafen una arma i comencen a matar la gent, si ho féssim ens mataríem tots entre tots", diu. Tot i això, aquest especialista vol deixar clar que "estem especulant sobre aquest cas, perquè encara ens falta molta informació".

p { margin-bottom: 0.21cm; } Segons Lupresti, "el fet que aquest home hagi passat a l'acció i, en calent, hagi anat a un altre lloc i allà hagi tornat a matar pot ser que formi part d'un deliri estructurat". "Pot ser que hagi construït un deliri en contra dels qui ell considera els culpables dels seus mals, homes poderosos que poden ser els caps de la seva empresa de construcció o els responsables del banc, gent que potser l'ha fet fora de la feina...".

D'altra banda, el fet que porti un rifle pot indicar que "potser no s'ho ha pensat gaire", diu Lupresti. "Aquesta és una arma que pot tenir qualsevol caçador a casa seva i això vol dir que potser no ha hagut de buscar-la gaire lluny, ni ha actuat amb premeditació".

p { margin-bottom: 0.21cm; } p { margin-bottom: 0.21cm; }

stats