Salut
Societat 08/09/2011

Veus el got mig ple? Millor per a la teva salut

Un nou estudi científic conclou que les persones optimistes són menys propenses a patir infarts que les pessimistes

Redacció
2 min
Got de vi

BarcelonaSer optimistes no només és bo per al nostre estat d'ànim sinó també per a la salut del nostre cor. La prevenció dels infarts normalment se centra en controlar la pressió sanguínia, el colesterol, el pes i la diabetis, però sembla que la nostra actitud també pot marcar la diferència. Un estudi recent publicat a la revista Stroke ha analizat 6.044 persones durant dos anys, 88 de les quals van patir un infart en aquest període. A tots els participants se'ls va administrar una prova que mesura l'optimisme o el pessimisme, amb preguntes tipus "En temps d'incertesa, normalment espero el millor" o "Si alguna cosa pot anar-me malament, ho farà".

Els autors es van centrar en l'anomenat optimisme disposicional, és a dir, l'expectativa que en el futur passaran més coses bones que dolentes. Els resultats van mostrar que l'optimisme tenia un efecte protector contra els infarts: els optimistes en van tenir menys que els pessimistes, segons recull el The Huffington Post.

Més actituds positives, menys mortalitat

Altres estudis també han mostrat els beneficis per a la salut de l'optimisme. Un d'elaborat al 2009, que publicava Circulation, va estudiar 97.253 dones –se'ls va medir l'optimisme i les actituds envers els altres–, i va concloure que aquelles que eren més escèptiques i hostils cap als altres tenien una incidència més gran de malalties coronàries i mort vascular que la resta.

Una altra investigació va mirar 6.958 estudiants de la Universitat de Carolina del Nord entre mitjans dels 1960s i el 2006. Els individus pessimistes presentaven taxes de mortalitat més altes, utilitzaven més serveis mèdics, tenien un estat físic pitjor i desenvolupaven més depressions. En aquest període de 40 anys, la taxa de mortalitat va ser un 42% més alta entre el grup més pessimista que entre l'optimista.

Ve primer l'ou o la gallina?

Tot això porta preguntes inevitables. Ser optimista du a una millor salut, o potser les persones que tenen estils de vida més saludables ho són perquè se senten millor? És més fàcil ser optimista per als que tenen un estatus socioeconòmic més alt, més educació i una bona salut d'entrada? Si veiem el got mig buit, com n'omplim l'altra meitat?

No està clar si es pot tornar un pessimista en optimista, però autors com Martin Seligman han suggerit que els pessimistes poden canviar –fins a cert punt, ja que cadascú té una personalitat– la seva manera de pensar habitual si fan un esforç en qüestionar les seves expectatives negatives i en ser més realistes. Altres han suggerit que canvis en l'estil de vida com tècniques de relaxació, dormir més i ser més saludables, i més temps amb els amics, són claus per una visió més optimista de la vida.

stats