Societat 20/02/2012

Creen el transistor més petit del món

És un pas important per al desenvolupament de l'ordinador quàntic. Permetrà fer càlculs complexos de manera instantània

Efe
1 min

AustraliaCientífics australians han construït el transistor més petit del món a partir d'un únic àtom. L'avenç suposa un pas important amb vista al desenvolupament de futurs ordinadors quàntics.

Els investigadors han pogut col·locar amb "exquisida precisió" un àtom de fòsfor, segons ha explicat la cap de projecte i directora del centre de Computació Quàntica de la Universitat de Nova Gales Sud, Michelle Simmons.

Per a aquest projecte s'ha utilitzat un microscopi especial per substituir sis àtoms de silici per un de fòsfor amb una precisió per sobre de mig nanòmetre.

Aquest únic àtom de fòsfor s'ha col·locat entre dos parells d'elèctrodes, el primer a 20 nanòmetres de distància i l'altre a 100 nanòmetres de distància.

En aplicar-se voltatges al llarg dels elèctrodes, el nanòmetre operarà com un transistor que amplia i canvia els senyals elèctrics.

Aquest nanotransistor representa un important pas cap al desenvolupament d'ordinadors quàntics, uns aparells de gran poder que permetran fer càlculs, quasi de manera instantània, que actualment els ordinadors més avançats no poden realitzar.

Es calcula que encara hauran de passar 20 anys abans que aquests ordinadors quàntics puguin posar-se a la venda.

stats