MEDI AMBIENT
Societat 07/12/2010

Ornitòlegs europeus es desplacen a l'Estartit per observar una au tropical que cria en el Pacífic

Es tracta d'un mascarell cama-roig que s'alimenta a les illes Medes i reposa al Club Nàutic. Se sospita que és el mateix animal que a l'agost va ser albirat a Màlaga

Efe
2 min
Un exemplar de mascarell cama-roig com el que s'ha vist a l'Estartit

Torroella de MontgríUn mascarell cama-roig conegut amb el nom científic de Sula sula, una au típica de l'hemisferi sud que cria en el Pacífic i en zones tropicals, ha estat vist a l'Estartit. Ornitòlegs de tot Europa es desplacen a aquesta localitat per contemplar l'animal. L'au va a buscar menjar a les illes Medes, en concret a l'illa Gran, i reposa a la barana de diferents vaixells del Club Nàutic de la localitat. Segons el tècnic de fauna litoral i marina de la Generalitat, Ricard Gutiérrez, es tracta del segon albirament d'aquesta espècie a Europa, la primera va ser l'agost passat a Màlaga, quan un exemplar es va posar a la barana d'una embarcació que navegava per alta mar i li van fer una foto per identificar-lo.

Els experts sospiten que l'animal albirat a Màlaga i el que fa quatre dies que es troba a les illes Medes és el mateix, que s'ha desplaçat fins al nord.

En aquesta zona de l'hemisferi hi habita l'animal conegut com a "mascarell comú", mentre que el mascarell cama-roig és més petit i es caracteritza perquè té les potes vermelles, el bec entre rosa i lila i el plomatge marró.

Segons Ricard Gutiérrez, l'exemplar que s'ha albirat a les illes Medes va néixer la primavera passada, no podem saber-ne el sexe i es troba en bon estat de salut, perquè, gràcies a les fotos que li han fet en els diferents albiraments, s'ha comprovat que està mutant el plomatge, cosa que no passaria si el seu estat de salut no fos bo.

L'albirament d'aquest Sula sula el va fer un membre de l'equip de vigilància del parc natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter quan va sortir a navegar el dissabte dia 4.

En veure que es podia tractar d'una espècie poc comuna, el va fotografiar i va fer les comprovacions necessàries amb els tècnics fins a confirmar que es tractava d'un mascarell cama-roig.

Aquesta au tropical és molt comuna a les illes Galàpagos i al Carib, i el seu albirament a la costa de Girona ha corregut com la pólvora a xarxes socials com Facebook i Twitter, així com en pàgines web científiques.

Desenes d'ornitòlegs de diferents punts d'Espanya, França, Bèlgica, Holanda i Anglaterra s'han desplaçat fins a l'Estartit per poder veure'l amb els seus propis ulls i captar-lo amb les càmeres.

stats