Societat 21/05/2015

Oxitocina, molt més que l'hormona de l'amor

Un estudi de la Universitat de Birmingham descobreix que l'oxitocina ens desinhibeix com l'alcohol

Agències
2 min
L'oxitocina i l'alcohol estimulen les conductes emocionals i socials, però també ens posen en situacions de risc / GETTY

LondresQuè hi ha al darrere de l'oxitocina, coneguda com l'hormona de l'amor? Quins efectes produeix en nosaltres? Des de fa temps se sap que juga un paper important en el part i en la vinculació entre la mare i el fill, i més recentment s'ha descobert que aquesta substància química produïda en el cervell té un paper crucial a l'hora de determinar les nostres interaccions socials i les nostres relacions de parella, d'aquí li ve el seu sobrenom de 'l'hormona de l'amor'. Ara, un estudi de la universitat anglesa de Birmingham ha descobert aspectes fins ara poc estudiats de l'hormona i ha arribat a una conclusió sorprenent: els efectes que produeix en nosaltres són comparables a l'alcohol.

L'estudi, publicat a la revista 'Neuroscience and Biobehavioral Reviews', detalla les similituds entre els efectes que provoca l'alcohol i els que produeix l'hormona de l'amor, un neuropèptid produït en l'hipotàlem i secretat per la glàndula pituïtària posterior. Com l'alcohol, l'oxitocina augmenta les conductes socials com l'altruisme, la generositat i l'empatia, i fa que estiguem més disposats a confiar en els altres. Però l'oxitocina no només estimula les conductes socials, sinó que també inhibeix la por, l'ansietat i l'estrès. Justament el mateix que fa l'alcohol.

El doctor Ian Mitchell, de l'Escola de Psicologia de la Universitat de Birmingham, explica com l'oxitocina i l'alcohol "semblen apuntar a diferents receptors en el cervell, però provoquen efectes semblants en àrees del cervell que controlen la forma com percebem l'estrès o l'ansietat, especialment en situacions socials com entrevistes o cites. Prendre compostos com l'oxitocina i l'alcohol pot fer que aquestes situacions ens facin menys por".

Afecte i violència

Això té, però, un element negatiu: tot i resultar desagradable, la por compleix una funció important, ja que és un mecanisme de protecció, que ens alerta per evitar que ens fiquem en problemes. En fer que sentim menys por, tant l'oxitocina com l'alcohol poden provocar que ens fiquem de peus a la galleda o, senzillament, que ens exposem a riscos i situacions de perill. A més, l'oxitocina i l'alcohol no només tenen en comú el fet que disminueixen la sensació d'estrès i ansietat. També ens tornen més agressius, més jactanciosos i envejosos. Ens produeix més afecte, però també més violència.

"No crec que l'oxitocina arribi a utilitzar-se socialment com una alternativa a l'alcohol", diu Gillespie, "però és un neuroquímic fascinant, amb un possible ús en la psicologia i els problemes psiquiàtrics. Entendre exactament com suprimeix certs comportaments i n'altera d'altres podria proporcionar beneficis reals a un munt de gent".

stats