Societat 19/06/2017

La millora del finançament universitari, eix primordial del futur Pacte Nacional

Rectors, agents socials i econòmics, estudiants i Govern es proposen aprofundir en l'actual model de tarifació social de les taxes

Elena Freixa
3 min
La millora de finançament universitari, eix primordial del futur Pacte Nacional

BarcelonaEl sistema de finançament de la universitat demana a crits una millora per garantir-ne els estàndards de qualitat actuals. Els encarregats de negociar el futur Pacte Nacional per a la Universitat que s'ha constituït aquest dilluns encaren la negociació que començarà els propers mesos amb l'expectativa que en sortiran amb més recursos sota el braç per injectar als centres i a la recerca.

A la taula negociadora hi haurà la comunitat universitària, amb els rectors al capdavant, els agents econòmics i socials, els grups parlamentaris i el Govern. El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha resumit que l'objectiu és repensar el model, dotar-lo de "màxima estabilitat" i respectar tant la qualitat com l'equitat. Sobre últim punt, l'objectiu és "aprofundir en la tarifació social" de les taxes universitàries, ha corroborat el secretari d'Universitats i Recerca de la Generalitat, Arcadi Navarro.

"No tinc cap dubte que millorarà el finançament, perquè és el més necessari", ha dit el president de l'Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i rector de la Universitat Pompeu Fabra, Jaume Casals. Ha insistit que la qualitat del sistema català actual és molt alta, però no es podrà sostenir en el temps si no rep més recursos perquè per mantenir el nivell en línia amb altres països europeus és complicat si es compara l'aportació "ridícula" que reben els centres catalans respecte a països de dimensions similars al seu entorn.

Els resultats del Pacte Nacional no seran immediats, han reconegut els seus integrants, perquè les qüestions a abordar són profundes i també inclouran l'estabilització de plantilles a les universitats i garantir la carrera docent mentre s'avança en temes com la innovació. El plenari del Pacte Nacional es proposa reunions cada dos mesos i crea una comissió permanent i quatre grups de treball per avançar en els eixos principals: missió de la universitat, comunitat educativa, governança i organització i finançament i preus públics. Les primeres conclusions s'esperen per al setembre del 2018.

Rebaixa o no de les taxes

La qüestió del preu que paguen els estudiants universitaris a Catalunya també serà un dels temes centrals que abordarà el Pacte Nacional, però el posicionament majoritari no sembla procliu a una rebaixa de les taxes lineal a tothom, sinó partidari de negociar altres vies. "No veig una rebaixa del preu màxim en les converses prèvies, sinó un increment del percentatge d'estudiants becats del 25% actual fins al 50%, per exemple", ha defensat el portaveu del Ceucat, Oriol Rivera.

El Ceucat, que ha lamentat ser l'única veu dels estudiants dins dels integrants permanents que negociaran el Pacte Nacional, ha reiterat que el seu objectiu és aconseguir la "taxa zero" en la primera matrícula i més finançament públic per als centres.

L'ACUP ha defensat que s'obri el debat sobre les taxes en profunditat aquests mesos: "Què cal? Abaixar el preu a tothom per igual o bé apujar els preus i incrementar les beques?", s'ha preguntat Casals. "Amb els mateixos diners que ara podríem fer universitats més barates? Potser sí, però serien per força més petites i crec que ningú no ho voldria, perquè com a país sempre s'ha defensat el dret d'accés a tothom a la universitat", ha insistit.

Rebaixa a les rendes baixes

El responsable d'Universitats del Govern ha subratllat que l'equitat es tradueix en una tarifació social dels preus que el proper curs s'incrementarà. El decret de preus universitaris que la Generalitat prepara recollirà la petició majoritària del Parlament que rebaixarà les taxes un 30% a les unitats familiars de rendes més baixes, ha recordat Navarro. Es tracta dels qui corresponen als trams 1 i 2 de la taula d'equitat vigent i que tenen rendes per sota de la mitjana catalana.

Navarro ha afegit que el decret de preus inclourà algunes modificacions més de cara al proper curs i es farà públic en poques setmanes abans que comencin les inscripcions als centres. Ha defensat l'actual sistema en què les rendes altes paguin més -ha recordat que pagar el 100% vol dir fer front al 25% del cost total dels estudis- i que les beques i la gratuïtat vagin lligades com fins ara a la renda. "El que farà el Pacte serà aprofundir en la tarifació social, no esparracar l'actual model", ha conclòs.

stats