Societat 05/09/2012

Els pagesos del Baix Llobregat creuen que "s'ha obert la veda"

Josep Ferrer
2 min

SANT BOI DE LLOBREGAT.En cas que Eurovegas s'instal·lés a Barcelona, el Govern va oferir els terrenys del Parc Agrari del Baix Llobregat. Els pagesos de la zona estan dividits. N'hi ha que ho veuen com una oportunitat de fer calerons abans de jubilar-se i hi estan a favor i n'hi ha que consideren -els detractors- que provocarà la mort de l'agricultura periurbana.

Tant si hi estan a favor com en contra, tant si s'acaba implantant a Madrid com aquí, els pagesos sí que coincideixen que hi haurà un abans i un després d'Eurovegas al Parc Agrari. "Fins ara aquests terrenys eren intocables, i el que hem fet és obrir la veda per fer-hi qualsevol cosa", adverteix Mauri Bosch, membre de la JARC. Una opinió que comparteix Lluís Parés, representant d'Unió de Pagesos (UP), que assegura: "Ens fan més por les famílies riques catalanes que tenen molt poder que no pas Eurovegas, perquè el Parc Agrari és un territori molt desitjat". De fet, en els últims mesos, importants inversors, tant catalans com estrangers, s'han interessat per posicionar-se en aquests terrenys. Tant Bosch com Parés creuen que en aquesta batalla els polítics els han utilitzat. "Ens han venut que per sortir de la crisi calia implantar aquí Eurovegas i ens han fet servir a nosaltres com a conillets d'índies", afirma el representant de la JARC, mentre que el membre d'UP creu que l'oferiment dels terrenys del Parc Agrari "va ser pactat entre CiU i el PSC, però ara amb el rebuig tan gran, callen".

Ocupar les terres

Si Eurovegas acaba anant a Madrid Lluís Parés assegura que lluitaran per revifar l'agricultura de proximitat. Una de les accions que s'han plantejat és "conrear les terres dels propietaris que les tenen abandonades perquè amb l'atur que hi ha segur que molts les llogarien o les comprarien per treure'n profit". Si no ho aconsegueixen per les bones, hi ha alternativa: "Les ocuparem".

Bosch, per la seva banda, confia que tots els que han sortit defensant el Parc Agrari ara no els deixin "abandonats: "Esperem que ens donin suport i comprin els nostres productes".

stats