Societat 31/05/2016

Els pagesos cobraran més aquesta primavera per les assegurances que per les vendes

Dues fortes pedregades danyen 3.300 hectàrees de fruita dolça al Segrià

Enric Revuelta
3 min
La consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, va visitar les zones afectades per les tempestes

Seròs (Segrià)La campanya de recollida de la fruita ha començat amb mal peu. Dues pedregades en menys d’una setmana a la comarca del Segrià han afectat 3.340 hectàrees de fruita dolça. Les tempestes de dissabte a la nit que van descarregar amb força a les Terres de Lleida van acabar de malmetre la fruita que s’havia salvat el diumenge anterior, bàsicament préssec, nectarina i cirera. En localitats com la Granja d’Escarp i Seròs, els danys a les plantacions se situen entre el 80% i el 100%. Els pagesos i els alcaldes de la zona alerten que a la destrucció de la fruita cal sumar-hi els “danys col·laterals” que pot comportar la caiguda de la pedra com la pèrdua de llocs de treball i la por a perdre clients a causa de la de les successives pedregades dels últims estius.

Els pagesos demanen a Agroseguro que faci les peritacions el més aviat possible. De fet, enguany s’espera que les assegurances cobreixin totes les pèrdues provocades per la pedra gràcies a l’entrada en vigor d’un nou sistema de peritatges. Fins ara es calculaven proporcionalment segons la dimensió dels cops de la pedra a la fruita, però ara Agroseguro compensarà el 100% per qualsevol fruita que hagi rebut el mínim impacte. En un context de crisi de preus crònica, aquesta mesura podria desembocar a una situació rocambolesca: que els pagesos cobrin més diners de les asseguradores pels danys de la pedra que no pas de les vendes. “És incongruent que es cobri més per assegurar que no pas per vendre el producte. El pagès vol recollir el treball de tot l’any”, explica Manel Solé, alcalde de la Granja d’Escarp. Des del sindicat agrari d’Unió de Pagesos (UP) també lamenten que no es cobreixin danys pels arbres malmesos que poden condicionar la producció de cara a l’any que ve.

Implantar xarxes antipedra

Les pedregades també ha posat novament sobre la taula la possibilitat d’implantar xarxes antipedra. Unió de Pagesos lamenta, però, que cal unes inversions molt altes -uns 15.000 euros per hectàrea- i que les ajudes que atorga la Generalitat estan “aturades”. El coordinador d’UP de les Terres de Lleida, Jaume Pedrós, destaca que a les ajudes “només hi tenen accés els joves que fa menys de cinc anys que es van incorporar a la pagesia”. “Si poguéssim vendre la fruita a un preu raonable instal·laríem les xarxes però amb els preus d’ara no es poden amortitzar”, explica Àlex Albà, un dels pagesos afectats per la pedregada. La consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, que va visitar les zones afectades per les tempestes, va replicar que “no s’han exhaurit tots els fons destinats a les ajudes per instal·lar les xarxes” però que estudiaran millors opcions perquè els pagesos puguin invertir.

Un 12% menys de fruita de pinyol

El sector de la fruita dolça -sobretot el de pinyol- porta més de dos anys venent per sota dels costos de producció. Aquest any es preveu que la producció de préssec i nectarina a Catalunya caigui un 12% en relació amb la passada campanya a causa d’un hivern càlid que va provocar una floració llarga, les gelades de primavera amb els arbres fruiters florits i les últimes pedregades. Això podria donar un respir als preus, que podrien ser superiors. La Comissió Europea treballa perquè les noves mesures excepcionals de retirada de fruita per fer front a crisis de mercats ja siguin operatives l'1 de juliol i no a mitja campanya com en anys anteriors. Aquesta mesura dissuasiva permetria apujar els preus i evitar els abusos de la gran distribució. Jaume Pedrós considera que aquest “no és el camí” i que és més aviat “una iniciativa per aquells productes que no tenen tan bona qualitat”. Per combatre la crisi de preus, el Departament d’Agricultura també treballa per tramitar una llotja que fixi uns preus de referència de la fruita dolça.

stats