Societat 07/09/2012

Els pagesos creuen que el Parc Agrari té els dies comptats

Josep Ferrer
2 min
Terrenys del delta del Llobregat oferts a Eurovegas.

SANT BOI DE LLOBREGAT.El Parc Agrari del Baix Llobregat fa anys que és el rebost de l'àrea metropolitana de Barcelona, però molt pocs ciutadans sabrien situar-lo en el mapa i sobretot valorar la importància de les fruites i verdures que s'hi produeixen. L'oferta per construir-hi el macrocomplex Eurovegas ha permès lloar-ne les virtuts però, sobretot, ha fet perillar la seva existència. "Malgrat que Eurovegas pugui anar a Madrid, l'amenaça sobre el territori continua sent vigent", es lamenta Lluís Parés, membre d'Unió de Pagesos (UP).

Tot i que la majoria dels pagesos, propietaris i arrendataris, volen lluitar per preservar aquestes terres, són conscients que el Parc Agrari té els dies comptats, ja que "tot i pagar una barbaritat per aquests terrenys els grups inversors hi podran treure un gran rendiment per la seva proximitat a Barcelona, al port i a l'aeroport", explica Mauri Bosch, pagès de Viladecans i membre de Joves Agricultors (JARC). A més, opina que aquestes terres "són ideals per convertir Catalunya en el centre logístic més important del sud d'Europa". Ell considera que s'ha "obert la veda" i que ara l'oferta i la demanda "acabaran posant-se d'acord per transformar el Parc Agrari en una altra cosa".

"Aquest territori sempre ha tingut les urpes al damunt sobretot de les famílies riques catalanes que compten amb el beneplàcit tant de Convergència i Unió com del PSC", afirma Parés. Pel membre d'Unió de Pagesos, Eurovegas "ha demostrat que el Parc Agrari és molt fràgil i és molt difícil de protegir". Resignat que l'agricultura periurbana de l'entorn de Barcelona desaparegui a curt termini, Mauri Bosch té clar que "ho farà a un ritme més lent que si s'hi construís Eurovegas".

L'interès dels grups inversors

Des que va sorgir la possibilitat que Las Vegas Sands exportés el seu model de joc al delta del Llobregat, diverses empreses i grups inversors, tant catalans com estrangers, han mostrat el seu interès per instal·lar-se en aquest indret. Fins i tot alguns pagesos han tingut contactes amb inversors, un d'ells representant d'una entitat financera catalana, "que demanava unir metres quadrats per poder fer un front comú a la proposta d'Eurovegas", explica el representat de la JARC.

Parés assegura: "Estarem a l'aguait de les amenaces que tenim al damunt i hi lluitarem en contra". El líder d'UP al Baix Llobregat confia que en aquesta lluita no estiguin sols i comptin amb el suport de la ciutadania. "L'únic positiu que ha tingut Eurovegas per a nosaltres ha estat que la gent s'ha adonat de l'important valor ecològic que té aquesta zona i s'ha involucrat decididament en la seva protecció".

stats