SEGURETAT
Societat 24/05/2013

Els pagesos lamenten la prohibició dels sometents

El cap de les patrulles d'Alcarràs defensa que la seva actuació ha estat "impecable" i que mai han actuat fora de la legalitat

Ara / Acn
1 min

Barcelona / Torres de SegreEl Parlament va aprovar dijous una moció que instava a la prohibició de la figura dels sometents i a un augment de la presència dels Mossos d'Esquadra a les zones rurals per prevenir els robatoris. Els pagesos van rebre la notícia amb sorpresa i desconcert, i demanen explicacions al Govern pel canvi de criteri. El cap de les patrulles d'Alcarràs, Manel Esquerda, defensava ahir que la seva actuació "ha sigut impecable, sense cap incident remarcable", i que mai han actuat fora de la legalitat.

Des del sindicat policial USPAC, el seu vicepresident, Josep Ramon Sanahuja, també va elogiar la tasca dels pagesos, perquè considera que arriben on no ho fan els Mossos, que viuen una gran escassetat d'efectius. "Mentre no tinguem una policia amb prou mitjans humans i materials, la figura del sometent és molt necessària", argumenta.

Fins i tot el mateix Esquerda reconeixia que la tasca de seguretat ha de recaure en el cos dels Mossos d'Esquadra, però explicava que van crear els seus grups de vigilància perquè la policia "no arribava a tot arreu" i els lladres continuaven actuant.

El Govern avisa que els sometents estan prohibits per la Constitució

Aquest divendres, el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, ha advertit que els sometents "estan prohibits per la Constitució espanyola" i que, per tant, "ni existeixen ni estan autoritzats". Farré ha explicat que la vigilància es reparteix segons el mapa de delictes, que han baixat un 10% a les zones rurals. Tot i així, ha reconegut que "no es pot impedir a un pagès que col·labori amb els Mossos i tingui cura dels seus béns".

stats