MEDI AMBIENT
Societat 12/03/2012

Creix l'oposició als grans pantans

El debat s'està polaritzant entre els que creuen que aquestes infraestructures garanteixen l'accés a l'aigua potable i els que asseguren que malmeten ecosistemes. La construcció de pantans ha provocat 80 milions de desplaçats

Albert Punsola
1 min
GRANS EMBASSAMENTS El pantà de les Tres Gorges,  al riu Iang-Tsé, a la Xina, és  el més gran del món.

BarcelonaCada 14 de març milers de persones celebren arreu del món el Dia d'Acció contra els Grans Embassaments i a favor dels rius, l'aigua i la vida. La Diada està promoguda per moviments ecologistes i socials.

La construcció de pantans ha desplaçat, històricament, fins a 80 milions de persones del seu entorn habitual, segons dades d'International Rivers, una de les organitzacions més actives en la Diada. Aquesta organització sosté que els pantans solen afectar les poblacions amb menys recursos, que sovint es veuen privades de les seves terres, habitatges i llocs de treball, i a canvi reben compensacions econòmiques insuficients.

Els defensors dels grans embassaments reivindiquen que l'emmagatzematge és una necessitat davant el desequilibri que hi ha en la distribució de l'aigua i la població al territori i davant la gran irregularitat temporal de les pluges.

Pots llegir l'article sencer a l'ARA PREMIUM.

stats