SALUT
Societat 04/07/2015

El part natural guanya adeptes

Un 20% de les dones tenen els fills sense anestèsia i l’ICS s’adapta a les noves demandes

Lara Bonilla
3 min
El part natural  Guanya adeptes

BarcelonaLa possibilitat de tenir un part natural o, si més no, respectat, i disposar d’habitació individual són alguns dels requisits de les dones a l’hora de donar a llum que fan que s’inclinin per un hospital o un altre. La Carla, embarassada de 32 setmanes, té clar que triarà un centre que tingui “un bon aval” i on “respectin” el seu pla de part, que vol que sigui “com més natural i menys medicalitzat millor”. En els últims anys, els serveis maternoinfantils dels hospitals catalans s’han anat adaptant a les necessitats de les futures mares -cada cop més informades i implicades en el seu part- i a Catalunya ja hi ha una trentena d’hospitals que s’han adherit a l’estratègia del part normal. L’últim de sumar-s’hi ha sigut la Vall d’Hebron, un dels grans hospitals terciaris de referència. “Vam començar l’atenció al part normal, respectant el procés fisiològic, perquè vam detectar un flux de dones que volien tenir el nen a casa perquè els feia terror fer-ho a l’hospital, i això és el que volem canviar”, explica Dolors Costa, responsable corporativa a l’atenció sexual i reproductiva de l’ICS. Entre 10% i un 20% de les dones, segons l’hospital, van optar el 2014 per un part natural sense anestèsia, una opció que es consolida any rere any i que obliga els centres a donar-hi resposta amb iniciatives com les opcions no farmacològiques d’alleujament del dolor: l’aplicació de calor local, massatges i un ambient relaxat durant la dilatació, el part i les primeres hores del nadó.

Són moltes les dones que, si no és necessari, no volen un part medicalitzat. “La dona, quan té un embaràs de risc, vol que l’hospital hi doni resposta, però quan l’embaràs és normal vol confort, estar en família, el contacte pell amb pell o iniciar l’alletament al més aviat possible”, explica Costa. En canvi, el que estava passant ara és que “fos part normal o de risc, quan la dona arribava a l’hospital entrava dins dels protocols de risc i se li practicava una bateria de proves”, afegeix la responsable de l’atenció sexual i reproductiva de l’ICS, que reconeix que això “allunyava les dones d’aquests hospitals”.

Habitacions individuals

Amb la incorporació de la Vall d’Hebron, els sis hospitals amb servei maternoinfantil de l’ICS ja ofereixen atenció al part normal. Això suposa un canvi de filosofia que a la pràctica es tradueix en mesures com la utilització d’una banyera per disminuir el dolor de part, que ofereixen, per exemple, al Trueta de Girona o al Germans Trias; d’una cadira de part, com és el cas de la Vall d’Hebron; l’ús d’anestèsia lleu, que permet la llibertat de moviment de l’embarassada, com fan al Joan XXIII de Tarragona; la possibilitat d’escollir la posició durant el període expulsiu, com fan al Verge de la Cinta, o permetre la presència d’un acompanyant en cas de cesària. També es potencia l’alta precoç a les dones que han tingut un part normal, amb un seguiment del postpart a domicili en menys de 24 hores.

Per a la Carla també és important disposar d’una habitació individual. I moltes famílies acaben optant per centres privats per poder disposar d’aquesta opció, que ara també ofereixen els sis centres de l’ICS. Hospitals concertats, com la Maternitat, també ho ofereixen però s’ha de pagar. Durant l’any passat, les sis maternitats de l’ICS van atendre 11.073 naixements, una xifra similar a la de l’any anterior.

stats