NOVA LLEI CONTRA EL TABAC
Societat 02/01/2011

A partir d'ara només es pot fumar a casa i al carrer

Deixar de fumar és un dels bons propòsits de Cap d'Any més recurrents. El Julio Ramos ha decidit abandonar el tabac el mateix dia que entra en vigor la llei que prohibeix fumar a bars i restaurants.

Lara Bonilla
2 min
Julio Ramos assaboreix una de les últimes cigarretes. A partir d'avui ja no es pot fumar en espais tancats.

BARCELONA.El Julio Ramos es va fumar ahir la seva última cigarreta. I no perquè des d'avui estigui prohibit fumar a bars i restaurants sinó perquè ha triat el 2 de gener com a data per deixar el tabac. Però per què no fer-ho l'1 de gener? "Després de l'àpat de Cap d'Any i del cafè i la copa sempre ve de gust una cigarreta i hauria estat més dur", diu.

Abandonar l'hàbit del tabac és un dels clàssics bons propòsits de cada any. De fet, el 60% dels intents es produeixen durant els primers quatre mesos de l'any, segons dades de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (SEMFYC). I només un 12% supera els tres mesos sense fumar. Enguany, però, els potencials exfumadors ho tenen més fàcil, ja que la nova llei que avui entra en vigor prohibeix fumar en tots els espais públics tancats. Això inclou bars, restaurants, discoteques casinos i bingos. Però també parcs infantils i els voltants dels hospitals.

L'oposició del sector de l'oci i l'hostaleria no ha servit per aturar una llei que col·loca l'Estat espanyol al nivell dels països europeus més restrictius amb el fum. Bars i restaurants ja es preparen per habilitar terrasses amb estufes per poder fumar. El sector alerta que ara el problema serà el soroll dels fumadors que surtin fora dels locals a fumar.

El Julio explica que la nova llei no ha influït en la seva decisió però sí que reconeix que serà més fàcil deixar el tabac si quan vagi al bar a esmorzar no hi ha fum al seu voltant. No obstant, està en contra d'aquesta llei perquè considera que "coarta la llibertat del fumador". Ell va fer la seva primera calada als 16 anys. Llavors, fumava tabac negre. L'última cigarreta se l'ha fumat amb 57 anys i últimament ja només consumia tabac ros. Això sí, un paquet diari.

Voluntat per deixar-ho

A partir d'avui, el Julio entrarà a formar part del 24,7% de població exfumadora. Ho deixa perquè cada cop es nota més cansat, els refredats duren més i cada dia té més tos. També hi té a veure que el seu pare morís de càncer de pulmó. La seva metge fa temps que li insisteix que ho deixi i la seva dona ja fa set mesos que és exfumadora. Al contrari d'ella, el Julio no utilitzarà cap mètode per deshabituar-se del tabac. Ni pegats de nicotina, ni pastilles, ni hipnosi, ni xiclets, ni tampoc cigarretes elèctriques. "Un dia et lleves i dius prou", explica. Aquest és el segon cop que ho intenta. Els experts asseguren que si no hi ha voluntat per deixar-ho, els tractaments substitutius no funcionen. "Li vaig prometre a la meva dona que ho deixaria i una promesa s'ha de complir", diu el Julio. Aquesta, a més, és pública.

stats