Societat 09/04/2012

Els pastissers esperen vendre 600.000 mones, tot i que la crisi els ha obligat a reduir-ne les mides

Les figures de xocolata poden aguantar fins a dos anys si es mantenen en un lloc sec i a temperatura ambient

Acn
2 min
Els pastissers catalans tenen previst mantenir les vendes aquest 2012 / ACN

BarcelonaEls pastissers catalans confien que malgrat la crisi, aquest 2012 es vendran prop de 600.000 mones a tot Catalunya, una xifra similar a la de l'any passat. Així ho ha afirmat el president del Gremi de Pastissers, Joan Turull, que adverteix que els ingressos disminuiran perquè cada cop es fan pastissos més petits i la quantitat de quilos venuts es redueix. Les grans protagonistes d'enguany són les nines Monster High, que ja van esdevenir un fenomen de masses per Reis, quan es van esgotar a les botigues.

Amb tot, però, adverteix que "es farà menys caixa", perquè la mona cada cop es redueix més de mida i els consumidors aposten per peces més petites per disminuir la despesa: "La crisi es fa notar en la quantitat de quilos que venem, no en els exemplars", comenta el pastisser.

Així mateix, explica que la tendència és que el padrí compri un pastís tradicional de fruita, mantega o fins i tot trufa, d'una mida mitjana, i hi col·loqui una peça de xocolata a sobre. "Calculem que cada família es gastarà una mitjana de 30 euros", assenyala.

Turull afirma que el fet que aquest Dilluns de Pasqua caigui a principis de mes afavoreix les vendes fora de la demarcació de Barcelona, ja que moltes famílies hauran adquirit el producte en botigues properes a la zona on s'hagin traslladat per passar la Setmana Santa. A Barcelona els indicadors apunten que les vendes se situaran al voltant de les 300.000 mones.

Les figures de xocolata es conserven durant dos anys

Al contrari del que fa la majoria, les figures i els ous de xocolata tradicionals de les mones no s'han de guardar a la nevera. N'hi ha prou de mantenir-los a temperatura ambient i en un lloc sec, on no hi faci molta calor ni tampoc hi arribin els rajos del sol, segons expliquen els pastissers de l'establiment familiar de quarta generació 'La Colmena', de Barcelona. "Cal pensar que aquestes mones són igual com una rajola de xocolata", explica.

Unes mones monstruoses

Les grans protagonistes d'aquest 2012 són les mones de les conegudes nines Monster High. Les filles adolescents de Dràcula, Frankenstein i l'Home Llop, segons Turull, "estan trencant tots els esquemes".

El pastisser explica que tal com va succeir per Reis, quan les nines es van esgotar a tot l'Estat i les botigues de joguines van haver d'importar-les de països com Grècia, ara els pastissers les estan demanant a Itàlia: "Quan al mes de gener vam començar a treballar en l'elaboració de peces de xocolata, no ens imaginàvem que aquest fenomen tindria tant d'èxit", reconeix Turull, que adverteix que "no són barates".

Una peça de xocolata amb la forma de la nina pot costar prop de 25 euros, sense comptar-hi la decoració. En cas que la mona inclogui una nina de debò, el preu es dispara fins als 90 euros.

Aquests peculiars personatges comparteixen els aparadors de les botigues amb altres de més típics com Bob Esponja, Dora l'Exploradora, Hello Kitty o jugadors del FC Barcelona. Les mones dedicades a l'intrèpid periodista Tintín també han tingut força bona acollida arran de la pel·lícula del director Steven Spielgberg que va estrenar-se al cinema la passada tardor.

Pel que fa a la competència que signifiquen les grans superfícies, el pastisser s'ha mostrat convençut que els consumidors que estan acostumats a menjar un producte de qualitat hauran seguit confiant en la mona tradicional de pastisseria.

stats