PATRIMONI
Societat 07/03/2012

Pedra seca, patrimoni desconegut

Les antigues construccions rurals de pedra seca es revaloritzen i fan el salt a la xarxa amb la creació d'una Wikipedra

Albert Punsola
1 min
UN ALTRE PAISATGE  La revalorització d'aquestes  construccions també afavoreix les zones on es troben: els paisatges més meridionals.

BarcelonaEl país no seria el mateix sense les construccions de pedra seca rural: ponts, camins, murs, barraques i petites cabanes. En la seva modèstia, aquestes realitzacions han configurat el paisatge, han delimitat parcel·les, contingut terres i han ofert refugi a pagesos, pastors i bestiar. “És un patrimoni poc conegut, però d'un gran valor material”, assenyala Pere Sala, de l’Observatori del Paisatge.

Una iniciativa 2.0 està canviant les coses i comença a donar relleu a aquesta riquesa, si més no, a la xarxa. Es tracta de Wikipedra, un espai virtual desenvolupat per l’Observatori del Paisatge a partir d’una idea de l’Obra Social de CatalunyaCaixa. Wikipedra permet accedir, amb mapes, fotografies i fitxes, a les barraques i cabanes de pedra seca de Catalunya gràcies a una aplicació interactiva. També possibilita la introducció de noves dades amb la ubicació i les característiques de construccions que encara no hagin estat recollides. Wikipedra porta uns mesos en funcionament i ja té prop de 5.000 entrades.

Pots llegir l'article sencer a l'ARA PREMIUM.

stats