Societat 31/05/2016

Un "festival medieval en la Catalunya rebel": així veu la Patum el 'New York Times'

El diari veu en la festa de Berga un símbol de la lluita entre la dreta i l'esquerra, entre l'Església i l'Estat, i entre Espanya i Catalunya

Ara
2 min

BarcelonaCinc dies de disbauxa en què el bé s'enfronta al mal, en què els àngels lluiten contra dimonis i dracs i els cavallers cristians contra turcs i moros. Així descriu el 'New York Times' els cinc dies de la Patum de Berga, en un reportatge publicat aquest dimarts. Però l'article no es limita a constatar allò obvi, sinó que també indaga en el que traspua la Patum, allò en què s'ha convertit la festa. I el diagnòstic, pel diari és clar: "Com ha passat amb tants altres símbols i expressions culturals", la pulsió independentista ha imbuït la Patum.

El 'New York Times' destaca que en el cor de Catalunya, la Patum, "un festival que té origen a l'època medieval", s'ha convertit en un símbol "de les lluites molt més modernes que tenen lloc a l'Espanya actual: entre la dreta i l'esquerra, l'Església i l'Estat, el govern espanyol a Madrid i els secessionistes catalans". El diari constata que, durant el clímax del festival, cap representant de l'Església Catòlica ni de l'exèrcit espanyol va acompanyar Montserrat Venturós al balcó de l'Ajuntament, "pel que sembla per primera vegada en la història del festival". "L'alcaldessa no els va convidar, i tampoc no hi va anar a la missa catòlica, que, seguint la tradició, dóna el tret de sortida a l'últim dia de festa".

El diari ha parlat amb l'alcaldessa, que justifica la decisió de tallar els vincles amb l'Església amb l'argument que "el fet que les coses sempre s'hagin fet d'una manera determinada no vol dir que mai no ens haguem d'adaptar a la manera com vivim i sentim en el segle XXI". Però, més enllà de la qüestió religiosa, posa l'accent en la política, i remarca que es va negar a presentar-se al jutjat per respondre a la seva negativa de retirar l'estelada de l'ajuntament durant les eleccions del 27-S. "No penso formar part d'un judici polític, dissenyat pels polítics a Madrid, quan el que estic fent és ajudar a construir un país nou. Si sóc aquí és per respondre a la voluntat del meu poble", diu.

La periodista del 'New York Times' ha parlat amb el conseller Santi Vila, que apunta que "si el sentiment patriòtic no fos tan intens aquí, no crec que la Patum hagués estat capaç de resistir els canvis polítics i de règim durant tants segles".

L'article, que destaca que la música de Bruce Springsteen ha format part de la banda sonora de la festa, també fa referència a l'actual discrepància entre Junts pel Sí i la CUP sobre els pressupostos de la Generalitat per a aquest any, i apunta que, si no hi ha un acord, Catalunya s'encaminaria a unes noves eleccions.

stats