Societat 16/07/2011

Les pedres estimen la música

La música de les misses profanes del segle XVI a càrrec del cor O Vos Omnes obre avui a Poblet el cicle de concerts a la Ruta del Cister. I demà comença el Festival de Música de Sant Pere de Rodes.

Belén Ginart
3 min
Les pedres estimen la música

Barcelona.Durant els mesos d'estiu al monestir de Poblet el dia mor a les nou del vespre. Després de la pregària de completes, en què els monjos agraeixen a Déu que els hagi revelat una mica més el misteri de Crist, s'imposa el silenci: és l'hora d'anar a dormir. Quan arribi la matinada, l'aniran a buscar per a la pregària de laudes, a les 5.15 h.

Avui, però, faran una excepció: Poblet acull la inauguració de la setena edició del cicle Concerts a la Ruta del Cister, que cada estiu trenca per un dia la rutina en aquest espai i permet al públic gaudir de la combinació de música i patrimoni arquitectònic. Santes Creus, Vallbona de les Monges i Bellpuig són les altres parades de l'itinerari, set concerts fins al 20 d'agost. El cicle es desenvolupa en paral·lel al Festival de Música de Sant Pere de Rodes, que viurà l'onzena edició entre demà i el 28 d'agost.

"L'única limitació que tenim a l'hora de dissenyar el cicle és que sigui música respectuosa amb l'entorn". Jordi Freixes, responsable de la programació musical al Cister, precisa conceptes: a la graella no hi té cabuda la música heavy , però sí, per exemple, el pop de Mazoni, el blues i el swing a càrrec d'una formació ad hoc liderada per August Tharrats. I els ritmes de les misses profanes del segle XVI que el cor masculí O Vos Omnes servirà avui en el concert inaugural.

A Poblet, els concerts tenen lloc a l'antic celler del monestir, amb capacitat per a un centenar d'espectadors. "Els monjos també hi vénen", destaca Freixes. I explica que tant aquí com a Vallbona de les Monges, l'altre monestir encara habitat de la ruta, la comunitat viu els concerts amb il·lusió i col·labora en el condicionament de l'espai per als concerts. "Nosaltres també som molt conscients d'on som. De vegades parem algun assaig per no interferir en les activitats dels monjos", diu Freixes.

Amb visita inclosa

L'entrada als concerts (entre 15 i 25 euros) inclou la visita als diferents monuments. És un atractiu més per a unes vetllades que reuneixen un públic heterogeni, barreja de residents, estiuejants i visitants ocasionals. "Els monestirs predisposen els espectadors d'una manera especial -explica Freixes-. Gaudeixen d'un marc únic, i això fa que siguin més transigents amb les limitacions que pot comportar l'espai. Nosaltres intentem potenciar la singularitat amb detalls com una il·luminació sorprenent, amb colors com el blau, que entre pedres no es veu mai".

A Vallbona de les Monges i a Bellpuig els concerts es fan a l'església. A Santes Creus l'espai escollit és l'antic dormitori dels monjos, amb capacitat per a 400 persones. Aquí s'hi fan tres actuacions, i una és de les cites més esperades del cicle: el gospel. "És l'herència d'un antic festival monogràfic i cada any s'omple de gom a gom", recorda Freixes. Enguany l'oferirà The Jackson Singers, llegendària formació d'Indianàpolis.

Sant Pere de Rodes

Demà, quan els monjos de Poblet hauran recuperat la rutina, arrencarà l'11a edició del Festival de Música de Sant Pere de Rodes. Una iniciativa sorgida de l'empenta de dos pianistes, Sofía Cabruja i Carles Lama, delerosos de fomentar la música clàssica i alhora enamorats del monestir. "Vam començar amb un únic concert de piano, i hem anat ampliant i diversificant el festival", diu Cabruja. Aquest any n'ofereixen onze, adreçats a un públic que confia en els criteris dels programadors i que acostuma a omplir les 220 butaques de l'església.

"Portem artistes que possiblement no són coneguts pel gran públic, però que ofereixen una gran qualitat", explica Cabruja. El tret de sortida serà demà amb Les quatre balades de Chopin, a càrrec del pianista alemany Christoph Soldan. "La programació està feta de concerts de petit format: els diumenges s'ofereix música de cambra i els dimecres d'agost fem concerts de piano", precisa la directora artística. Amb el temps ha comprovat que el que inicialment podia ser un obstacle per al festival s'ha convertit en un estímul. "No es pot accedir en cotxe al monestir, cal pujar-hi a peu. Però hem vist que la gent s'ho pren com a part de l'encant", diu.

Tant el cicle de la Ruta del Cister com el Festival de Sant Pere de Rodes pretenen promoure el turisme a l'entorn dels monuments on se celebren. I l'aliança entre música i pedra ha demostrat de sobres la seva capacitat d'atracció.

stats