Societat 01/07/2012

Els pensionistes de l'Estat començaran a pagar avui pels seus medicaments

La mesura entra en vigor aquest diumenge tot i que a Catalunya no es notarà cap canvi perquè el Govern ha ajornat el pagament un mes

Efe
2 min

MadridDes d'avui els pensionistes de l'Estat hauran de pagar pels medicaments, però la resta de ciutadans, la majoria d'ells, deixaran també més diners a les farmàcies ja que aquest 1 de juliol entra en vigor el copagament "farmacèutic" en funció de la renda, encara que en algunes comunitats no es notarà fins dilluns.

Per exemple a Madrid, on en ser diumenge els serveis d'urgència dels hospitals públics emeten informes mèdics, en què s'especifica la medicació que el malalt ha de prendre, la dosi i la durada. Aquest informe l'hauran de portar la setmana que ve al seu metge de capçalera perquè li prescrigui la corresponent recepta.

Això ocorre en la comunitat madrilenya i, segons han informat fonts de les diferents conselleries de Sanitat, també en altres autonomies com Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Balears o Múrcia, on tampoc s'emeten receptes en urgències, sinó informes o bé es subministra als pacients les dosis exactes de medicaments fins que puguin anar als seus facultatius de capçalera.

A Navarra, a més, encara que els metges d'urgència dels hospitals públics poden emetre receptes, l'habitual també és dispensar als pacients la medicació exacta per la seva malaltia.

On sí es notarà avui l'entrada en vigor del copagament i per tant la seva efectivitat serà a la Comunitat Valenciana, on poden prescriure les receptes de forma electrònica, a més de a Extremadura, Astúries, la Rioja, Galícia, Andalusia, Aragó i Cantàbria.

Les farmàcies d'aquestes comunitats vendran a partir d'avui medicaments prescrits amb receptes acompanyades de diferents codis, del 001 fins al 006, el que permetrà saber als seus empleats quant han de cobrar. Aquest codi que tindrà associat cada persona titular de targeta sanitària a Espanya indicarà quin és el seu nivell de pagament.

Per establir s'han creuat dades entre l'Institut Nacional de la Seguretat Social i Hisenda per fixar que l'aportació sigui en funció de la renda, un procés culminat el passat 15 de juny.

Els usuaris amb un nivell renda per sobre de 18.000 euros pagaran el 50% dels medicaments, mentre que els que estiguin per sota d'aquesta quantitat seguiran abonant el 40% actual i aquells la renda sigui superior a 100.000 euros pagaran el 60%.

Els pensionistes amb renda inferior a 18.000 euros pagaran el 10%, amb un límit de 8 euros mensuals; els que percebin més d'aquesta renda d'abonar un màxim de 18 euros al mes i els que rebin més de 100.000 euros tindran un límit de 60 euros mensuals. Quan se superin aquests límits, la diferència serà reintegrada per la comunitat autònoma en què resideixi en un període màxim de sis mesos.

Els medicaments seran gratuïts per als afectats de la síndrome tòxica i persones amb discapacitat, els perceptors de rendes d'integració social i de pensions no contributives, a més dels aturats de llarga durada que no perceben prestació. Tampoc pagaran les medicines aquelles persones que segueixin un tractament derivat d'un accident de treball o d'una malaltia professional.

L'aportació dels funcionaris, els militars i el personal al servei de l'administració de justícia serà del 30%.

Al País Basc, no s'aplicarà el copagament com a la resta d'Espanya ja que avui entra en vigor el decret aprovat per l'Executiu autonòmic dimarts passat que eximeix els pensionistes de sufragar les fàrmacs.

stats