Societat 18/09/2011

Unes 200 persones demanen a Barcelona el tancament de la central d'Ascó

L'objectiu de la concentració a la plaça de Sant Jaume era pressionar el Govern perquè no renovi el permís a la central

Agències
2 min
La protesta a la plaça de Sant Jaume

BarcelonaUnes dues-centes persones, segons la Guàrdia Urbana, han secundat avui a la plaça Sant Jaume la convocatòria de la Plataforma Tanquem Ascó en contra que el Govern prolongui el permís de la central nuclear d'Ascó per als propers deu anys. El 29 de juliol el Consell de Seguretat Nuclear va donar el vist-i-plau a la renovació del contracte d'explotació de la central nuclear d'Ascó, que venç el pròxim 1 d'octubre, i els detractors creuen que encara hi ha temps d'aconseguir el tancament abans que el Govern faci pública la seva decisió en els pròxims dies.

Els manifestants han aixecat una gran pancarta, d'uns quinze per quinze metres, amb el tradicional lema ecologista "Nuclears no, gràcies", mentre un grup de persones s'han agafat de les mans per formar el lema de la manifestació i tots junts han guardat un minut de silenci. L'actor Pep Planas ha llegit un manifest en el qual els ecologistes animen els ciutadans a secundar els seus actes de protesta perquè no hi hagi "silenci polític" en aquesta qüestió i evitar que les grans empreses elèctriques i els governs català i espanyol actuïn de forma invisible perquè "la més gran manifestació del poder és la invisibilitat", s'afirma en el manifest.

Els ecologistes rebutgen que aquesta decisió es presenti com una mera qüestió tècnica i han recordat els problemes que ha patit aquesta central, el més greu d'ells la fuga del 26 de novembre de 2007, que va ser "amagada" pels responsables de la central.

L'únic candidat a les eleccions primàries per elegir, el cap de llista d'ICV per Barcelona del 20-N, Joan Coscubiela, present a l'acte, ha subratllat que "és cada vegada més evident que l'única raó per mantenir oberta Ascó són els beneficis de les empreses i l'increment dels seus guanys". Coscubiela ha recordat que el preu de producció de quilowatt/hora és molt més gran que el cost de producció, encara que, segons la seva opinió, això no compensa els riscos de mantenir oberta la central.

El portaveu de la Plataforma Tanquem Ascó i físic i enginyer superior de telecomunicacions, Manuel Adelantado, ha denunciat l'única finalitat lucrativa de la central d'Ascó, mentre que la seva producció, assegura, no és necessària per al proveïment elèctric. En aquest sentit, ha afirmat que Ascó pot arribar a facturar sis milions d'euros diaris i que la generació d'electricitat per als seus propietaris resulta molt barata perquè externalitzen els grans costos, la gestió de residus i la responsabilitat civil.

stats