Societat 17/06/2012

Els opositors a Eurovegas porten la protesta a la porta de la Generalitat

Pagesos del delta del Llobregat, sindicats i partits com ERC i ICV-EUiA participen en la protesta

Joan Serra
2 min
Manifestació de rebuig a Eurovegas davant de la Generalitat /Jordi Pizarro

BarcelonaUnes 700 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 3.000, segons els organitzadors, han participat aquest diumenge a la tarda en la protesta convocada per la Plataforma Aturem Eurovegas a la plaça Sant Jaume de Barcelona per expressar el seu rebuig al projecte que el conglomerat nord-americà Las Vegas Sands proposa instal·lar en terrenys propers al delta del Llobregat.

Amb multitud de senyeres i pancartes, els manifestants congregats davant del Palau de la Generalitat han cridat consignes com "amb el delta no s'hi juga". La protesta ha acabat amb la lectura d'un manifest que ha finalitzat dient: "Eurovegas, ni aquí ni enlloc". El manifest considerava "lamentable que s'utilitzin les xifres de l'atur per justificar" un projecte com aquest i denunciava que un complex d'aquestes característiques "no és possible sense vulnerar la legislació europea".

Abans, s'havia llegit un altre text de rebuig al projecte que culminava amb un: "'Sheldon Adelson, go home!'" [Sheldon Adelson, vés-te'n a casa!], en referència al president de Las Vegas Sands.

Alguns membres de la plataforma, que engloba unes 300 entitats socials i cíviques del territori, a més de sindicats com Unió de Pagesos i partits polítics com ERC i ICV-EUiA, han aprofitat la protesta per vendre productes del parc del Delta, com carxofes a un euro, per tal de recaptar diners per a la plataforma. "Així demostrem també que al delta hi ha un hort que alimenta Barcelona", ha afegit una de les activistes, Ariadna Costén.

Una altra taula on es recollien signatures contra el projecte d'Eurovegas també ha generat força cua. La plataforma diu que ha recollit fins ara 4.000 firmes en paper i unes altres 15.000 a través d'internet en contra de la ubicació a Catalunya d'aquest complex d'oci i joc.

"Hi ha altres formes de créixer en lloc de fer una inversió com aquesta", deia Sara Maroto, una jove que participava a la protesta amb la seva parella, Pere Losantos, i els seus dos fills. "Som capaços de sortir de la crisi d'una altra manera", afegia.

ERC i EUiA

La portaveu d'ERC, Anna Simó, també ha manifestat la seva oposició al projecte Eurovegas en considerar que és "un model més propi de territoris que no tenen capacitat productiva". "No pot ser que una inversió com aquesta es pugui justificar en nom de l'atur", ha afegit.

També hi ha assistit l'excoordinador general d'EUiA Jordi Miralles, que ha qualificat Eurovegas com "la concepció d'un model especulatiu".

stats