SOCIETAT
Societat 15/05/2011

Les petites rèpliques a Llorca augmenten el pànic entre la població

Durant la nit de dissabte a diumenge, s'han registrat sis sismes de baixa intensitat. Els veïns miren de tornar a poc a poc a la normalitat però gairebé 5.000 persones han dormit encara fora de casa seva

Agències
2 min
Gairebé 5.000 persones continuen dormint fora de casa, a parcs i aparcaments públics / EFE

LlorcaEl municipi murcià de Llorca continua despertant a poc a poc del malson que dimecres va acabar amb la vida de nou persones a causa d'un terratrèmol. Aquesta darrera nit, els llorquins han pogut sentir com la terra tornava a tremolar fins a sis vegades, tot i que els sismes han estat de baixa intensitat. Els veïns, però, senten aquestes rèpliques com una amenaça, una advertència per no fer cas de les recomanacions que els arriben des de les institucions perquè tornin a casa seva. Gairebé 5.000 persones continuen necessitant l'atenció dels equips de la Creu Roja, que han instal·lat cinc àrees d'acampada i quatre més d'atenció a l'aire lliure.


Segons l'Institut Geogràfic espanyol, cap dels moviments sísmics ha superat els 2,7 graus de l'escala de Richter. Entre les 21 h i les 22 h s'han registrat tres petits terratrèmols. Durant la nit, se n'han pogut sentir tres més. Des de dimecres, s'han produït més de 30 petites rèpliques dels dos grans terratrèmols, de gairebé 5 graus, que van provocar greus destrosses a moltes cases del municipi.


Avui diumenge, ningú descansa al municipi. Els carrers segueixen plens de brigades de bombers i de militars que treballen en les tasques per treure la runa i per assegurar els edificis més malmesos pel sisme. Els propietaris, mentrestant, miren amb tristesa el que queda de les seves vides i proven de refer-se pintant els habitatges o ajudant els equips que netegen el carrer. Molta gent ha passat encara la nit als aparcaments i parcs de la ciutat, on s'han instal·lat campaments per als refugiats. Altres han optat per anar per lliure i buscar-se la vida amb cartrons i mantes. La rutina està formada per hores d'espera, cues per alimentar-se, dificultats per trobar allotjament i visites institucionals.

La inspecció tècnica que va acabar dissabte ha conclòs que sis de cada edifics de Llorca són segurs per tornar-hi. El 40% restant, uns 1.600 pisos no són aptes, almenys encara, per poder-hi tornar. D'entre aquests, prop de 500 presenten danys estructurals i no se sap quan podran tornar a ser ocupats.

stats