AFERS SOCIALS
Societat 27/05/2016

“El pitjor d’estar a l’atur és la solitud de no saber què fer”

Després de quatre anys a l'atur l'Antonio José ha aconseguit un contracte com a conserge en un edifici d’oficines a través del programa Feina amb cor de Càritas

Selena Soro
2 min
L’Antonio José va trobar feina a través d’un programa de Càritas Barcelona.

BarcelonaL’Antonio José va dedicar vint anys de la seva vida -dels 27 als 47- a l’empresa de laminats de coure on treballava. La seva missió, durant 8 llargues hores, era submergir les planxes de paper en una banyera plena de vernís. Després les enviava al forn, on l’emmetxat s’aplanava i quedava reduït per unes grans cisalles a plaques uniformes, llestes per al següent pas de la cadena. “Era una feina molt monòtona, però estava ben pagada i em permetia viure dignament. El 2007 vam veure que l’empresa començava a reduir seccions, fins que el 2009 li va tocar a la meva. Van traslladar la producció a la Xina i tots nosaltres ens vam quedar a l’atur”, explica l’Antonio José, assegut en un dels bancs de fusta de Rambla Catalunya. “Fixa-t’hi”, diu mentre clava la mirada a la gentada que baixa pel carrer, “aquí sembla que no hi hagi crisi, però hi ha milers de famílies sense feina o amb feines tan precàries que els enfonsen més i més”.

Ell va estar a l’atur gairebé quatre anys. “Amb 47 anys i sense una formació específica totes les portes se’t tanquen. En aquesta situació el pitjor és la solitud de no saber què fer”, continua. “La invisibilitat de les persones que estan a l’atur és bestial. Com es pot permetre que milers de persones es vegin obligades a acceptar contractes per hores, mal pagats i deixant-s’hi la pell? Ens estan portant a la indignitat”, lamenta. Fa dos mesos, després de molta angoixa i moltes negatives, el José Antonio va aconseguir un contracte com a conserge en un edifici d’oficines a través del programa Feina amb cor de Càritas. “Una persona sola no és ningú. Per això el meu consell és que la gent no s’aïlli, que estigui en contacte amb altres persones, ni que sigui per no desanimar-se”, conclou.

Des del 2013 el programa d’assessorament i acompanyament Feina amb cor ha fet partícips prop de 3.000 persones, de les quals 2.400 l’han acabat. D’aquestes, el 71% han trobat feina com a molt tres mesos després d’acabar el programa intensiu, entre elles l’Antonio José. Són algunes de les dades que Càritas Diocesana de Barcelona va fer públiques ahir durant la presentació de l’informe Feina amb cor: l’acompanyament com a element clau per accedir al mercat de treball, en què també es va fer un balanç de l’any 2015, quan l’entitat va atendre gairebé 24.000 persones, un 2% més que l’any anterior.

L’informe, així mateix, ratifica la tendència cronificadora de l’atur. Durant el primer trimestre del 2016 els aturats de més de dos anys ja han crescut fins a representar tres de cada quatre aturats de llarga durada. El 39% de les persones ateses a Feina amb cor, de fet, fa més de 3 anys que estan a l’atur. Sis de cada deu acrediten un nivell formatiu baix i gairebé set de cada deu tenen càrregues familiars. La majoria, un 58%, són homes, i el 16% del total viuen amb amics o en albergs socials. Segons Càritas, el nivell d’estudis, l’ocupació laboral i la renda contribueixen al fet que la pobresa es transmeti de generació en generació. Per això, diuen, és tan necessari “ajudar els progenitors a desenvolupar les seves capacitats i habilitats per trobar feina i afavorir la seva inclusió social”.

stats