Societat 06/07/2011

"Les plaques avancen a la mateixa velocitat a què creixen les ungles"

Pronòstic Especialitzat en geodinàmica interna, Antoni Teixell no gosa fer afirmacions categòriques sobre el dibuix del planeta d'aquí a milions d'anys, però indica tendències

M.o.
2 min
"Les plaques avancen  a la mateixa velocitat a què creixen les ungles"

Ens dirigim de forma inevitable cap a la convergència de tots els continents?

No és una realitat irrefutable, però la situació actual de les plaques i les tendències que ja s'intueixen fan preveure que ens trobarem en aquest escenari, per la consumpció de l'Atlàntic i de la convergència d'Àfrica, Europa i Àsia.

Hi ha algun fenomen clau en aquest procés?

Sembla clar que en el futur començarà la subdicció de la placa oceànica de l'Atlàntic cap a sota de Sud-amèrica. Serà un moviment clau, perquè començarà a reduir la distància entre Amèrica i Euràsia i Àfrica. És difícil determinar en quin termini de temps passarà. El que és clar és que el procés de subducció és més ràpid que qualsevol possible expansió de dorsals i que, per tant, s'imposarà i consumirà l'Atlàntic.

La separació i unió de continents és un moviment cíclic?

Sembla que sí. Ho veiem en el registre geològic, com ara els rastres d'antigues serralades. La tendència és anar alternant els dos moviments. Al mantell de la Terra hi ha una sèrie de corrents tèrmics que quan pugen cap a les capes superiors poden provocar el trencament i la separació de continents, una mica com les arrels dels arbres que s'intueixen sota l'asfalt i que van provocant una fractura que es pot acabar en un trencament. Això és el que va passar amb la separació de Pangea. El moviment de les plaques no s'atura, però és inapreciable: es mouen a una velocitat semblant a la del creixement de les ungles.

Quins moviments es preveuen a Catalunya?

La pressió que ja està exercint la placa africana sembla que a llarg termini farà aparèixer la serralada Mediterrània i elevarà el golf de València i el litoral català.

stats