Societat 28/12/2015

La plataforma per l'escola inclusiva rebutja el nou decret de Rigau

La portaveu de la Plataforma Ciutadana per una Escola Inclusiva a Catalunya, Noemí Santiveri, veu insuficients les mesures que s'adopten i insisteix en la necessitat de reconvertir els centres d'educació especial en centres proveïdors de recursos

Martí Gelabert
2 min
Els alumnes de l’escola Vall d’Aro de Castell d’Aro comencen les classes a les 9 i les acaben a les 2 del migdia. Els que es queden al menjador pleguen a les 4 de la tarda.

BarcelonaLa Plataforma Ciutadana per una Escola Inclusiva a Catalunya ha mostrat amb contundència el seu rebuig a l'anunci que el departament d'Ensenyament va realitzar aquest dijous sobre l'aprovació d'un nou decret que, segons el mateix departament, té com a prioritat l'escola inclusiva, de manera que els alumnes amb necessitats especials puguin compartir centre amb tots els altres. La portaveu de la plataforma, Noemí Santiveri, denuncia que el decret –que derogarà l'aprovat 1997– només revisa les actuacions que ja s'estan duent a terme i no proposa cap millora ni avenç.

En aquest sentit, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va anunciar que el decret regula, com a novetat, que els informes realitzats per l'equip d'atenció psicopedagògica (EAP) seran visibles per les famílies, mentre que la plataforma denuncia que aquesta és una mesura que es realitza des de fa molts anys. "El dret a decidir dels pares sobre l'educació dels seus fills segueix sense respectar-se", enuncia el comunicat que la plataforma va emetre tot just va conèixer l'anunci d'Ensenyament. En aquesta direcció, Santiveri diu que és un retrocés que els pares no tinguin "l'última paraula" i només puguin opinar. "Volem un decret del que volem en un futur. És igual si triguem 15 anys, però el decret ha d'anar més enllà del que tenim en el present", critica Santiveri, i afegeix: "No fem un decret cada any. Si en fem un, fem-lo bé".

Aquesta no és l'única mesura que des de la plataforma es veu amb mals ulls. De fet, no en veu cap de clara. Santiveri explica que la plataforma educativa s'ha estat reunint amb el departament i ha format part de l'equip de treball. La plataforma va fer una esmena a la totalitat a l'esborrany que se'ls va presentar aquest novembre i des de llavors, l'última notícia que n'han tingut ha estat la presentació del decret als mitjans. "Estem molts sorpresos", critica Santiveri, que recorda que el decret "encara no ha arribat al Consell Escolar ni ha passat pel departament jurídic". En aquesta direcció, la portaveu espera que el Consell Escolar pugui revisar la normativa. En relació amb l'esmena presentada, Santiveri té clar que "hi ha unes línies vermelles" que no es poden creuar.

La plataforma critica la "falta d'ambició" del decret i veu insuficient que es marqui com a prioritat escolaritzar els nens a l'escola ordinària. Santiveri assegura que això "és un dret" de l'alumnat. "És una línia que no podem creuar", adverteix. Pel que fa als centres d'educació especial, de fet, la plataforma ha criticat que no s'aborda la reconversió d'aquests centres en centres proveïdors de recursos per a l'escola ordinària. Santiveri explica que els recursos econòmics que ha anunciat Ensenyament "no són la solució", sinó que els educadors dels centres especials s'han de traspassar a l'escola ordinària per tenir "una dotació de recursos experts".

stats