Societat 01/08/2012

La plataforma Prou Retallades demana als ciutadans que es neguin a pagar l'euro per recepta

L'entitat denuncia les mesures "injustes" impulsades pel govern espanyol i la Generalitat en l'àmbit sanitari

Acn
2 min
Una cinquantena de persones s'han concentrat davant del Departament de Salut. / ACN

BarcelonaLa plataforma Prou Retallades s'ha concentrat aquest dimecres davant del Departament de Salut per protestar contra el copagament sanitari i la imposició de l'euro per recepta. Les entitats de la plataforma han denunciat amb un manifest les mesures "injustes" que ha impulsat el govern espanyol i la Generalitat i que perjudiquen la sanitat pública. Tot seguit, els manifestants han entregat el document al conseller de salut, Boi Ruiz, i han exigit la retirada de l'euro per recepta. El secretari de la plataforma, Antoni Barberà, ha aprofitat per demanar als ciutadans que es declarin "insubmisos" i es neguin a pagar l'euro per recepta, ja que és "il·legal, injust, insolidari i antidemocràtic".

Prou Retallades ha constatat que l'entrada en vigor de la nova llei no suposarà un estalvi de recursos al sistema públic. En aquest sentit, han denunciat davant del Departament de Salut que el copagament, les retirades sobtades i en bloc del finançament públic de 426 medicaments i l'euro per recepta perjudiquen la qualitat del sistema sanitari i la garantia d'un model "òptim" de salut pública.

Davant de les mesures que ha aplicat el govern espanyol i la Generalitat, els manifestants han exigit que es retiri la taxa per recepta i han reivindicat que hi ha altres polítiques dels medicaments més favorables. D'aquesta manera, la plataforma ha proposat que es millori l'atenció primària a fi de reduir directament la prescripció farmacèutica i que es realitzi una selecció centralitzada dels medicaments "més idonis i eficaços" que es financii a través dels sistema públic de salut, per la qual cosa la plataforma ha demanat la cooperació "absoluta" del sector farmacèutic.

Les entitats també han aprofitat per demanar a la població la seva col·laboració i que es negui a pagar la taxa d'un euro per recepta. La plataforma considera que aquesta taxa és il·legal perquè vulnera la llei tributària i la de Taxes i "injusta" perquè "ens torna a fer pagar el que ja hem pagat". Prou Retallades també afegeix que és una mesura insolidària que obliga a pagar als més afectats i antidemocràtica, ja que no va aparèixer a cap dels programes electorals dels partits del govern.

Les entitats i organitzacions socials que representen la plataforma han informat que oferiran assessorament a tots aquells ciutadans que optin per seguir la insubmissió "civilitzada i democràtica" del pagament dels medicaments.

stats