Societat 07/03/2012

No arribaran pluges com a mínim fins al dia 20

El dia ha començat amb temperatures sota zero a moltes comarques. Demà entrarà una altra massa d'aire fred que mantindrà la sensació d'hivern

Miquel Bernis
2 min

BarcelonaEl març continua mostrant-se com un mes molt traïdor, i avui les temperatures mínimes han tornat a baixar sota zero a molts indrets. Les més destacables són: Das -8, Sant Pau de Segúries -8, Vic -4, Olot -4, Girona -1 (-4 als afores), Lleida -2, Manresa -2. Al migdia la sensació serà més agradable que ahir, en general hi haurà un o dos graus més que el dia anterior, però no seran temperatures de primavera. La jaqueta farà falta a la majoria de comarques, també al centre del dia. De fet, demà entrarà una nova massa d'aire fred que mantindrà les temperatures força baixes fins dissabte: matins d'hivern i migdies poc càlids tot i el sol. El vent es reforçarà un altre cop al Pirineu, a l'Ebre i sobretot a l'Empordà, on demà les ratxes podran arribar als 100 km/h.

Avui també farà sol, i tot i que a la nit ens creuarà un front amb molts núvols prims, només hi haurà precipitacions febles al vessant nord del Pirineu. Els mapes del temps no mostren cap símptoma de canvi de cara al cap de setmana, ni tampoc de cara a la setmana que ve. Els dies vinents seran de sol o, en tot cas, amb alguns núvols prims dissabte. Tot fa pensar que les pluges tardaran a arribar.

La NAO encara molt positiva

Un dels indicadors que s'utilitza per fer pronòstics de més llarg abast a Europa és la NAO, un càlcul entre la pressió atmosfèrica de les Açores i la d'Islàndia, que serveix per intuir el tipus de temps de les setmanes vinents. Durant tot l'hivern aquest indicador s'ha mantingut en valors positius, i quan això passa les precipitacions acostumen a ser molt escasses a la Península. Per ara, la NAO segueix clarament per sobre dels valors normals, fet que fa pensar que difícilment el març es tancarà amb dades de precipitació destacables.

stats